ČR: Evropský soud rozhodl o porušování práva na vzdělání

Evropský soud pro lidská práva v úterý 13. listopadu rozhodl, že Česká republika porušila právo na vzdělání v případě osmnácti Romů, kteří byli umístěni do někdejších zvláštních škol. Podle soudu byli Romové diskriminováni na základě svého původu, čímž ČR porušila článek Evropské úmluvy o lidských právech hovořící o zákazu diskriminace a článek protokolu k úmluvě, který se týká práva na vzdělání.

Na nerovné postavení romských dětí ve vzdělávání a přetrvávající segregaci dlouhou dobu upozorňují místní i zahraniční nevládní organizace včetně Amnesty International. „Rozhodnutí Evropského soudu nesmí být chápáno pouze jako políček, ale především musí být impulsem k systémovému řešení problému segregovaného vzdělávání romských dětí,“ uvedla Jindra Pařízková, koordinátorka vzdělávání k lidským právům Amnesty International ČR.

„Bez dostatečného vzdělání a integrace spolu s dětmi většinové populace se romské komunity nevymaní z bludného kruhu chudoby a života odděleného od zbytku společnosti,“ dodala Jindra Pařízková.

Velký senát ve svém výroku uvedl, že Romové „se stali specifickým typem znevýhodněné a zranitelné menšiny“, která vyžaduje „zvláštní ochranu“, a to včetně sféry vzdělávání. Ačkoli systém speciálních škol nebyl v České republice určen výhradně pro romské děti, Velký senát shledal, že v realitě byl nepřiměřený počet romských dětí umístěn ve speciálních školách, kde se jim dostávalo omezeného vzdělání a byly izolovány od ostatních dětí. Samy české úřady uznaly, že v roce 1999 navštěvovalo některé speciální školy 80 až 90 procent dětí romského původu.

Většina členů Velkého senátu „nebyla přesvědčena, že rodiče romských dětí, kteří patří k znevýhodněné komunitě a sami často absolvovali nedostatečné vzdělání, jsou schopni zvážit všechny aspekty situace a důsledky svého souhlasu.“ Velký senát proto shledal, že související česká legislativa v dané době v realitě měla nepřiměřený dopad na romskou komunitu. Romské děti pak získávaly vzdělání, které „zhoršovalo jejich obtíže a znesnadňovalo jejich... rozvoj“. Soud uznal, že mezitím došlo ke změně zákona a že se objevily snahy vyřešit problém vzdělávání Romů, nicméně rozdílné zacházení s nimi nebylo objektivně a odůvodněně ospravedlnitelné.

Related stories

20.5.2020

OSN vyzývá TripAdvisor k odpovědnosti

OSN vyzývá přes 100 společností zapojených do obchodních aktivit v nelegálních izraelských osadách k dodržování mezinárodních závazků.

9.3.2020

Srí Lanka: Odstoupení od závazků OSN si žádá okamžité řešení

Na základě nedávného rozhodnutí Srí Lanky odstoupit od závazků Rady OSN pro lidská práva požaduje Amnesty po Radě, aby zřídila mezinárodní mechanismus odpovědnosti, který zajistí, že oběti desítky let trvajících konfliktů se dočkají spravedlnosti, kterou si zaslouží.

4.2.2020

Jihoafrická republika: Sjezd těžařů se musí postavit k porušování lidských práv

V Kapském městě probíhá největší světová těžařská investiční konference. Amnesty vyzývá těžební společnosti a jejich partnery, aby řešili zneužívání lidských práv, která jsou v jejich oboru běžná.

30.4.2019

Nigérie / Nizozemsko: Soud rozhodne o tom, jestli byl Shell zapojený do popravy „Ogonijské devítky“

Nizozemský soud bude 1. května rozhodovat v historickém případu proti společnosti Shell.