Nový zdroj informací podpoří uprchlíky

Při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků zahajuje česká pobočka Amnesty International (AI) provoz internetové databáze informací o stavu lidských práv v zemích, ze kterých přicházejí uprchlíci. Spolehlivý monitoring mohou využívat žadatelé o azyl, pracovníci ministerstva vnitra, kteří o azylu rozhodují, soudci, advokáti, ale také veřejnost. Od 20. června 2007 bude databáze dostupná na adrese www.amnesty.cz/zeme.

V současné době žadatelé o azyl v ČR uvádějí, že informace, se kterými pracují úřady, nejsou vždy odpovídající. Mezi politiky i veřejností je navíc častý postoj považující uprchlíky za zátěž pro společnost a jejich vstup na naše území za neoprávněný. Databáze by měla přispět k lepšímu pochopení důvodů, které uprchlíky donutily k útěku ze země.

"Doufáme, že databáze zvýší kvalitu azylového řízení a přispěje k objektivnímu posouzení žádosti o azyl," říká koordinátorka projektu Magdaléna Lásková z AI ČR.

"Informace nebudou přínosem pouze pro uprchlíky, mohou sloužit učitelům, lidem cestujícím do zahraničí a vůbec každému, koho zajímá situace ve světě," dodává Magdaléna Lásková.

AI každý rok vypracovává zprávy o stavu lidských práv ve více než 150 zemích světa.

Related stories

30.7.2019

iROZHLAS: Bahrajn popravil 3 vězně. OSN žádala nový proces, muži podle ní byli mučeni

28.8.2018

TOL: Albánie se chce postarat o uprchlíky z Itálie

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

11.1.2019

Trest potvrzen odvolacím soudem

V pátek 11. ledna byl dle informací z médií odvolacím soudem potvrzen rozsudek 7 let vězení pro oba novináře. Podepisujte dál petici! Zjišťujeme podrobnosti.