Svetlanu Kovalevu české úřady nevydají

Amnesty International vítá rozhodnutí ministra spravedlnosti nevydat ženu do Ruska. Po více než dvou letech strávených ve vazební věznici v Brně-Bohunicích byla ve čtvrtek 4. listopadu propuštěna ruská novinářka Svetlana Kovaleva.

Zadržována byla od září roku 2002 a Ruská federace požadovala její vydání z důvodu podezření z účasti na loupeži. O propuštění z vydávací vazby a zrušení vydávacího řízení rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Němec. Organizace pro lidská práva Amnesty International ministrovo rozhodnutí vítá. Poté, co Krajský soud v Brně a později Vrchní soud v Olomouci shodně určily, že vydání do Ruska je přípustné, se jedná o přelomové rozhodnutí - je to poprvé, co české úřady nevydaly ruského občana k trestnímu stíhání do Ruské federace.

"Rozhodnutí ministra spravedlnosti velmi oceňujeme, v případě vydání by Svetlaně Kovalevě hrozilo hrubé, ponižující a nelidské zacházení," říká předsedkyně Amnesty International v České republice Barbara Resnerová. Vydávací řízení bylo zrušeno a Svetlaně Kovalevě tak již vydání do Ruské federace nehrozí.

Novinářka nyní znovu žádá v České republice o azyl. Již jednou Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR její žádost o azyl zamítl, na toto rozhodnutí však Kovaleva podala žalobu. "Jak s obviněnými, tak s odsouzenými je zacházeno nelidským způsobem a dle měřítek evropské kultury je zřejmé, že ponížení a pokoření dosahuje v ruských věznicích mimořádného stupně," uvedla Svetlana Kovaleva. Brněnský Krajský soud poté konstatoval, že při zamítnutí udělení azylu nebyl dostatečně brán v potaz reálný stav lidských práv v ruských věznicích a vyšetřovacích vazbách.

Podle zpráv nevládních organizací je situace ve věznicích značně znepokojující, totéž se týká průběhu vyšetřování. Rozšířeným prostředkem vymáhání přiznání z podezřelých podle Amnesty International stále zůstává mučení, brutální nátlak na obviněné zahrnuje i používání elektrošoků, sexuální násilí a vyhrožování rodině obviněného.

Na nelidské podmínky upozorňuje také další mezinárodní organizace Human Rights Watch. Ta poukazuje na fakt, že policejní násilí je v Ruské federaci užíváno stále ve velké míře k vynucení přiznání nebo k tomu, aby policisté donutili oběti policejní brutality o podmínkách ve vyšetřovacích vazbách mlčet. Podle zjištění Amnesty International jsou ženy oběťmi mučení a nelidského zacházení ve věznicích v celé Ruské federaci, pachatelé se však stále těší značné míře beztrestnosti.

Další informace podá: Jana Sobotková, Amnesty International Brno, tel. 604 131 052, brno@amnesty.cz

Related stories

23.7.2019

HN: Odmítnout vydání Tchajwanců byl odvážný krok, české úřady tím zpochybnily záruky Číny na spravedlivý proces

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui