Ales Běljackij je na svobodě!

Success

Běloruský vězeň svědomí, za kterého Amnesty dlouhodobě bojovala, byl rok a půl před vypršením trestu propuštěn. V sanitce ho převezli 21. 6. na nádraží a odpoledne ho v Minsku vítali kolegové, kamarádi, pár politiků a novináři. Unavený, s oholenou hlavou a bez svého pověstného knírku skoro nebyl k poznání. Ve vězení strávil 3 roky, odsedět si měl 4,5. Nikdo nečekal, že ho propustí dřív. První věc, kterou řekl novinářům, byla, že je unavený. “Musím se dát nejdřív trochu do pořádku a hlavně osprchovat. Děkuji moc, ale nejdřív musím domů. Vždyť jsem tam nebyl tři roky.” Děkujeme všem, kteří Alese podpořili. Jde to jen s vámi. A funguje to!

Related stories

2.12.2019

Muhammad Ismail je na svobodě!

Profesor Muhammad Ismail, kterému za otevřenou kritiku státních ozbrojených složek hrozilo až sedm let vězení, byl propuštěn na kauci.

9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

1.10.2019

Aktuálně.cz: Výročí Číny - Velký přehled o (ne)svobodě

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.