Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

Amnesty se tradičně přidala i letos k největšímu lidskoprávnímu festivalu v Česku Prague Pride a znovu nabídla bohatý program:

Začneme čtením. A nuda to nebude!

Už ve čtvrtek 9. srpna od 15 do 17 hodin na Střeleckém ostrově (pod stromy v cípu směrem ke Karlovu mostu) začne čtení, při kterém se zásadně kniha nesoudí podle obalu – knihy jsou totiž živé. Zástupci LGBT+ osobností, bezdomovci, Rom, muslim…zkrátka menšiny, které žijí v Česku. Kolemjdoucí si je budou moci na 20 minut „půjčit“ a „přečíst“ - zeptat se na všechno, co je zajímá. Bez ostychu, bez diváků, v malých skupinkách a upřímně. Metoda živé knihovny, kterou Amnesty používá hlavně ve školách, a díky které se už tisíce dětí mohly zbavit předsudků, funguje i s dospěláky a ve veřejném prostoru.

V průvodu s fotbalem

Letošní průvod v sobotu 11. srpna se s Amnesty ponese ve znamení zápasu o lidská práva. V duchu nedávno proběhlého a diskutovaného mistrovství ve fotbale přiblížíme ruský zákon známý jako „zákon o homosexuální propagandě,“ který dosáhl neslavného pátého výročí! Stal se nástrojem pro trestání těch, kteří - podle úřadů - prosazují netradiční sexuální vztahy. Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti? Pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace.

Takhle extrémní můžou být důsledky aplikace zákona, třeba i na cizince. Amnesty v průvodu proto bude čítat desítky fotbalových rozhodčích, kteří  v zastoupení podporovatelů Amnesty a LGBT+ dají Rusku za homofobní zákony žluté karty

Cestovka made in Amnesty

Nejen v Rusku ale diskriminují LGBT+ komunitu. Retro „cestovka“ na Amnesty stánku ukáže návštěvníkům, jak se které země k lidem s odlišnou sexuální orientací nebo genderovou identitou chovají. Egypt, Honkong, Turecko, Uganda, ale i Ukrajina nebo Maďarsko. Je libo výlet? A za jakou cenu? Plážový fotokoutek nabídne možnost vyjádřit svůj názor na turistiku do zemí, které diskriminují LGBT+ lidi.

Related stories

30.7.2020

Prague Pride bez průvodu, ale stále s Amnesty!

V pondělí 3. 8. odstartuje další ročník “duhového festivalu” Prague Pride - akce na podporu práv LGBT+ komunity, tedy lidí s menšinovou sexuální orientací nebo genderovou identitou. Amnesty bude znovu u toho!

5.8.2020

Kolem LGBT+ komunity se v zemích V4 utahuje smyčka, říká Žaneta Sladká z Amnesty

Hosty osmé epizody AMNESTYcastu byli kampaňová koordinátorka Amnesty Žaneta Sladká a spoluzakladatel spolku Trans*parent Viktor Heumann.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.