Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.

Alexej Navalnyj byl včera znovu zatčen, několik minut po odchodu z vazebního střediska, kde strávil 30 dní pod "správním zatčením" za pokus o uplatnění svého práva na svobodu projevu a pokojné shromažďování.

Ředitelka Amnesty v Rusku Natalia Zviaginová, k tomu uvedla:

„Jméno Alexeje Navalného je již dlouho synonymem pro pokojný protest a zpřísňování omezení svobody shromažďování v Rusku. Od března loňského roku reagovaly tisíce lidí z celého Ruska na jeho výzvu připojit se k pokojným, masovým protestům proti úřadům v otázkách sahajících od korupce po důchodovou reformu. Avšak pouliční protesty, jako každý protest v dnešním Rusku, jsou riskantní. Od března roku 2017 byl Alexej Navalnyj zatčen šestkrát a strávil 110 dnů ve vězení. Je vězněm svědomí, který se nedopustil žádného zločinu. Ruské orgány ho musí okamžitě a bezpodmínečně propustit a plně respektovat jeho právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování," zdůraznila Natalia Zviaginová.

Pozadí

Alexej Navalnyj je zakladatelem a vůdcem Nadace pro boj proti korupci a neregistrované strany Progress. Byl zatčen policií 24. září okamžitě poté, co byl propuštěn z vazebního zařízení v Moskvě, kde si odpykával třicetidenní trest za výzvu k nepovolené demonstraci v ruském hlavním městě v lednu.

Alexej Navalnyj byl předtím vězněn 15 dní v březnu 2017, 30 dní v červnu 2017, 20 dní v říjnu 2017, 15 dní v květnu 2018 a 30 dní v srpnu 2018 za svou roli při pořádání masových protestů po celé zemi.

Related stories

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.