Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

Jemen zničený útoky koalice vedené Saúdskou Arábií

V souvislosti se smrtí novináře Džamála Chášakdžího předala v pondělí 22. října česká pobočka Amnesty International na zastupitelství Saúdské Arábie necelých 1300 podpisů požadujících plné vyšetření a ukončení perzekuce obránců lidských práv v zemi.

Amnesty International zároveň dlouhodobě apeluje na Ministerstvo zahraničních věcí, aby dostálo závazkům a do států, kde hrozí reálné riziko zneužití zbraní za účelem potlačování lidských práv, nevyvážela zbraně o vojenský materiál.

Saúdská Arábie, o které se v této souvislosti nyní mluví, je pouze jedním z míst, kde toto riziko dle našeho názoru hrozí, zejména v souvislosti s operacemi Saúdskou Arábií vedené koalice v Jemenu.

Zodpovědnost má v tomto přístupu strategický význam, který není možno obcházet poukazováním na ekonomické zájmy a proexportní politiku české vlády. Právě proto je zásadní, aby v budoucnu nedocházelo k nezodpovědným transferům, jen stěží slučitelným s ochranou lidských práv, tak, jak jsou definovány v koncepčních dokumentech ČR.

Vývoz zbraní z České republiky do Saúdská Arábie

V roce 2017 směřovalo do Saúdské Arábie z České republiky zhruba 5 % veškerého vojenského materiálu a zbraní v celkovém objemu zhruba 768,5 mil. Kč (28,327 mil. EUR), z toho:

-          64 % (491,84 mil. Kč) spadalo do kategorie SVM 6 (pozemní vozidla a jejich součásti),

-          24 % (184,44 mil. Kč) do kategorie SVM 13 (pancéřové nebo ochranné vybavení, konstrukce a součásti),

-          10 % (192,9 mil. Kč) do kategorie SVM 14 (specializované vybavení pro vojenský výcvik).

Vysoký nárůst českého exportu do této země reflektuje celkový vývoj vynakládání nesmírných finančních zdrojů na armádu tohoto státu (96% nárůst oproti roku 2016), díky kterým se v roce 2017 ocitla na pozici druhého největšího světového importéra zbraní (4,1 mld. USD/2017). Saúdská Arábie je taktéž na třetím místě dle výdajů na zbrojení (69,4 mld. USD). Před ní jsou pouze USA a Čína.

Saúdská Arábie přitom byla průzkumem Freedom House Index (2017) ohodnocena jako „nesvobodná“ a z 49 takto ohodnocených zemí a teritorií spadá i do skupiny 11 zemí, které dostaly nejnižší možné hodnocení se známkou 7 v obou analyzovaných kritériích - politická práva a občanská svoboda. Zbrojení a povaha saúdskoarabského režimu se odráží i na půdě jednání o Smlouvě o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou Saúdská Arábie nepodepsala.

Export do zemí srovnatelných se Saúdskou Arábií zdůrazňuje rozpor mezi principy a realitou v obchodování s vojenským materiálem jak na národní, tak na evropské úrovni. Kritéria pro regulaci sice existují v evropských předpisech, ale jejich flexibilita či slabá právní vymahatelnost i nadále umožňují kontroverzní zakázky.

Related stories

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.