I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

„Když prezident Trump odvolal příkaz prezidenta Obamy zavřít vojenskou věznici v Guantánamu, otevřel tím dveře pro úplně novou  éru, kde se  uskutečňují   strašlivá   porušování lidských práv," uvedla Daphne Eviatarová, ředitelka bezpečnostních otázek Amnesty International USA.

„Zatímco věznice měla být dávno zrušena jako děsivá kapitola v historii Spojených států, Guantánamo  i po 17 letech nadále funguje jako symbol islamofobie, vyvolávání strachu  a xenofobie, které definují Trumpovo prezidentství," dodala.

Na Guantánamu je v současné době drženo 40 muslimských mužů, z nichž mnozí byli mučeni. Někteří z těchto  vězňů jsou  uvolněni pro převoz už celé roky,  ale stále zůstávají. Mezi nimi je Toffiq al-Bihani, který byl mezi těmi, kteří byli mučeni CIA, předtím, než byl v roce 2003 poslán do Guantánama. Souhlas s jeho převozem byl vydán už v roce 2010.

Snadno si lze tedy představit, že Guantánamo bude nadále sloužit jako místo pokračujícího porušování lidských práv pod prezidentem, který zastává krutou a mylnou víru, že mučení je přijatelné. Ti, kteří jsou uvolněni, musí být okamžitě převezeni a všichni ostatní vězni by buď měli být obviněni a spravedlivě souzeni, nebo propuštěni, aby umožnili trvalé uzavření této ostudné instituce," zdůraznila Eviatorová.

Amnesty International USA se připojí k dalším lidskoprávním organizacím na shromáždění ve Washingtonu 11. ledna, kde se bude znovu požadovat uzavření tohoto vězení.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva

DARUJ ❤

Related stories

24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

25.2.2020

Obránci lidských práv před Istanbulským soudem

Dne 19.2.2020 proběhlo slyšení před Istanbulským trestním soudem. Rozsudek soudu zatím není znám. Všem jedenácti obráncům lidských práv hrozí až patnáct let ve vězení.

27.12.2019

Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.