Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.

„Cena PEN Kurta Tucholského pro rok 2018 byla Nasrín Sotudíové, právničce v oboru lidských práv a spisovatelce, udělena za odvahu v nekonečném boji za obranu slova proti cenzuře a umlčování ze strany Íránu,“ oznámila webová stránka organizace PEN.

„Boj Nasrín Sotudíové za spravedlnost při obhajobách spisovatelů, novinářů a ženských aktivistek v Íránu pokračuje,“ prohlásila porota PENu.

Related stories

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.