Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Success

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.
Ve vykonstruovaném procesu s přibližně 800 účastníky demonstrace zatčenými během masakru na náměstí Rabaa v roce 2013 byl vloni v září odsouzen k 5 letům, která již tou dobou strávil ve vazbě. Z důvodu neschopnosti zaplatit soudní poplatky, jejichž výše nebyla soudem stanovena, byl jeho trest prodloužen do 16. února 2019. Shawkana nyní čeká ještě pětiletá podmínka, během níž bude muset vždy část dne strávit na policejní stanici. Proces jeho propuštění trval od 16. února. Díky vám všem, kdo jste za Shawkana bojovali v kampaních, psali dopisy a podepisovali petice!

Related stories

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.