Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku se v současné době intenzivně diskutuje nejen na úrovni EU. V úterý 19. března zase bude k řešení na Radě pro obecné záležitosti (GAC) v Bruselu, které se pravidelně účastní i česká delegace v čele s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Proto do Česka přijíždí experti na poměry v Polsku a Maďarsku, aby upozornili na zhoršující se situaci a hrozby pro Evropskou unii i jednotlivé země.

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku je totiž alarmující a systémové kroky, které v našich sousedních zemích podkopávají právní stát a porušují lidská práva, jsou rizikem pro celou Evropskou unii a neměla by být lhostejná ani partnerským zemím z Visegrádu, jako je Česko.

Kolegové proto půjdou na domluvené schůzky na českých ministerstvech zahraničí a spravedlnosti nebo se zástupci parlamentních výborů (zahraniční, pro evropské záležitosti, ústavněprávní) a pak budou k dispozici vybraným novinářům.

Barbora Černušáková je Amnesty výzkumnice na Polsko, která už několik let mapuje tamní situaci, jezdí na mise a reportuje svá zjištění ve výzkumných zprávách.

Aron Demeter je vedoucí kampaní v Amnesty Maďarsko, který je dokonce na seznamu asi 200 lidí, které premiér Orbán označil za „Sorosovu žoldáckou armádu.“ Ohrožená je celá maďarská Amnesty.

Polsko i Maďarsko už totiž čelí řízení o porušení Smlouvy o Evropské unii (SEU), které je v historii existence EU velmi unikátní.  Poprvé totiž došlo k aktivaci tzv. článku 7, který procesně hlídá právě dodržování lidských práv a zásad právního státu - hodnot společných všem zemím EU.

POLSKO systematicky podkopává nezávislou soudní moc, ohrožuje nezávislost Ústavního soudu a disciplinárně stíhá soudce, kteří se tomu postavili. Existuje riziko, ľe v zemi bude ve střednědobém horizontu ohroženo i právo na svobodný proces. Zároveň vláda omezuje svobodu shromažďování a projevu – policie používá proti pokojným demonstrantům nepřiměřenou sílu, lidé čelí nesmyslným restriktivním opatřením včetně obtěžování, zastrašování a zdlouhavému soudnímu řízení.

MAĎARSKO se ve velké míře snaží umlčet nesouhlas. Kriminalizuje se legitimní lidskoprávní práce, omezují a zakazují se neziskové organizace, prostor pro občanskou společnost se víc a víc zužuje. Takzvaný„LEXSoros“ je likvidační pro organizace pracující s uprchlíky a migranty, velké riziko pociťuje i tamní pobočka Amnesty International.

Related stories

20.3.2020

Írán: Omilostnění vězňů jsou vítaná, ale další stovky těch, kteří by měli být svobodni, zůstávají ve vězení

Desetitisíce lidí Írán propustí přeplněných věznic. Kvůli svátkům i koronaviru.

28.1.2020

Amnesty spouští vlastní podcast, jako jedna z prvních nevládek

Česká sekce lidskoprávního hnutí Amnesty od ledna spouští vlastní podcast. Bude přinášet inspirující rozhovory o svobodě, lidských právech i aktuálním dění.

14.11.2019

Katalog prodejní výstavy Art for Amnesty 2019

12.8.2019

Chtěl očernit Amnesty, spustil tím však vlnu podpory

Česká pobočka lidskoprávního hnutí Amnesty zaznamenala na svém facebookovém profilu nezvyklou situaci. Na jeden z řady útočných komentářů začali lidé reagovat po svém. Místo hádky s autorem útočného komentáře, začali na bankovní účet hnutí "na truc" zasílat své finanční dary.