Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.
Soud v Rostově na Donu prodloužil domácí vězení udělené Anastasii Ševčenkové do 17. června. Ruská vězeňkyně svědomí v minulosti spolupracovala s prodemokratickým hnutím bojující za lidská práva "Otevřené Rusko" je zadržována, aniž by spáchala nějakou prokazatelnou trestnou činnost. Další bývalý člen hnutí Otevřené Rusko Maxim Vernikov nyní čelí vyšetřování. Dne 14. března 2019 byl prohledán jeho byt a Maxim byl vyslýchán jako podezřelý z trestné činnosti. Pokud by Anastasia a Maxim byli shledáni vinnými, hrozí jim trest až 6 let odnětí svobody. Amnesty International volá po okamžitém zastavení perzekucí v Rusku. Trestní stíhání zmiňovaných osob musí být ihned zastaveno a represivní zákon o "nežádoucích organizacích" je nutno okamžitě zrušit.

Related stories

16.4.2020

Rusko zadržuje lékařku, která odhalila pochybení státu v reakci na COVID-19

22.4.2020

16 aktivistů propuštěno, další zůstávají ve vězení

Šestnáct nikaragujských aktivistů zadržených v listopadu 2019 za to, že dali vodu skupině lidí držících hladovku je na svobodě.

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

13.6.2019

Aktuálně: Rusko zatýká kvůli podpoře Golunova