Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.
Soud v Rostově na Donu prodloužil domácí vězení udělené Anastasii Ševčenkové do 17. června. Ruská vězeňkyně svědomí v minulosti spolupracovala s prodemokratickým hnutím bojující za lidská práva "Otevřené Rusko" je zadržována, aniž by spáchala nějakou prokazatelnou trestnou činnost. Další bývalý člen hnutí Otevřené Rusko Maxim Vernikov nyní čelí vyšetřování. Dne 14. března 2019 byl prohledán jeho byt a Maxim byl vyslýchán jako podezřelý z trestné činnosti. Pokud by Anastasia a Maxim byli shledáni vinnými, hrozí jim trest až 6 let odnětí svobody. Amnesty International volá po okamžitém zastavení perzekucí v Rusku. Trestní stíhání zmiňovaných osob musí být ihned zastaveno a represivní zákon o "nežádoucích organizacích" je nutno okamžitě zrušit.

Related stories

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

11.1.2019

Johan Teterissa je volný

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!