Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

Čečenské úřady tak spustily novou vlnu útoků proti lidem, kteří jsou považováni za gaye nebo lesby. Příslušníci bezpečnostních složek ženy i muže zadrželi a odvezli do města Argun. Policie jim také zabavila pasy, aby ze země nemohli odjet. Místní úřady zároveň celou událost popírají s tím, že v Čečensku žádní homosexuálové nejsou. Opakuje se tak situace z roku 2017, kdy v Čečensku zadrželi víc než sto LGBT lidí, z nichž někteří byli rovněž mučeni a zavražděni. Homosexualita je v Čečensku dlouhodobě tvrdě trestána, lidé jsou vystaveni represím, mučení a často jim jde o život.

Related stories

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...