Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

Kritici změn ústavy se bojí další beztrestnosti a hrubého porušování lidských práv. Mnozí z těch, kteří změny kritizovali, byli zatčeni nebo veřejně hanobeni v médiích.

Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku, k volbě egyptských poslanců prohlásila:

Rozhodnutí přijmout změny ústavy a posunout je veřejnému referendu v době, kdy dochází k zásahům proti svobodě projevu a přísnému omezení politických stran a nezávislých sdělovacích prostředků dokládá, že egyptská vláda pohrdá právy všech lidí v Egyptě.

Cílem těchto pozměňovacích návrhů je rozšířit vojenské soudy pro civilisty, narušit nezávislost soudnictví a posílit beztrestnost za porušování lidských práv ze strany příslušníků bezpečnostních složek a podpořit tak atmosféru represí, která v zemi již existuje.

Namísto dodržování závazků Egypta v oblasti lidských práv se poslanci rozhodli schválit pozměňovací návrhy, které usnadní zásahy úřadů proti svobodě projevu, sdružování a shromažďování, narušují lidská práva a zhoršují lidskoprávní krizi v zemi."

Veřejné referendum o ústavních změnách se musí uskutečnit do 30 dnů. Budou-li tyto změny schváleny, vstoupí v platnost okamžitě a prezidentovi Abdelovi Fattahovi Sísímu umožní zůstat prezidentem do konce roku 2024 bez voleb a znovu pak působit dalších šest let. Předseda parlamentu také avizoval, že do 10 let se přijme ústava nová.

Pro více informací a analýzu dopadu ústavních změn na lidská práva v Egyptě klikněte SEM.

Related stories

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů