Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

Kritici změn ústavy se bojí další beztrestnosti a hrubého porušování lidských práv. Mnozí z těch, kteří změny kritizovali, byli zatčeni nebo veřejně hanobeni v médiích.

Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku, k volbě egyptských poslanců prohlásila:

Rozhodnutí přijmout změny ústavy a posunout je veřejnému referendu v době, kdy dochází k zásahům proti svobodě projevu a přísnému omezení politických stran a nezávislých sdělovacích prostředků dokládá, že egyptská vláda pohrdá právy všech lidí v Egyptě.

Cílem těchto pozměňovacích návrhů je rozšířit vojenské soudy pro civilisty, narušit nezávislost soudnictví a posílit beztrestnost za porušování lidských práv ze strany příslušníků bezpečnostních složek a podpořit tak atmosféru represí, která v zemi již existuje.

Namísto dodržování závazků Egypta v oblasti lidských práv se poslanci rozhodli schválit pozměňovací návrhy, které usnadní zásahy úřadů proti svobodě projevu, sdružování a shromažďování, narušují lidská práva a zhoršují lidskoprávní krizi v zemi."

Veřejné referendum o ústavních změnách se musí uskutečnit do 30 dnů. Budou-li tyto změny schváleny, vstoupí v platnost okamžitě a prezidentovi Abdelovi Fattahovi Sísímu umožní zůstat prezidentem do konce roku 2024 bez voleb a znovu pak působit dalších šest let. Předseda parlamentu také avizoval, že do 10 let se přijme ústava nová.

Pro více informací a analýzu dopadu ústavních změn na lidská práva v Egyptě klikněte SEM.

Related stories

11.5.2018

Egypt: Časově neomezené věznění na samotce se rovná mučení

Desítky novinářů, obránců lidských práv a členů opozice jsou drženy až několik let na samotkách kde je bijí, ponižují, omezují pohyb i příděl jídla. Svůj příběh vypověděl Amnesty i Kareem, který žije v současné době v Brně.