Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

Kritici změn ústavy se bojí další beztrestnosti a hrubého porušování lidských práv. Mnozí z těch, kteří změny kritizovali, byli zatčeni nebo veřejně hanobeni v médiích.

Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku, k volbě egyptských poslanců prohlásila:

Rozhodnutí přijmout změny ústavy a posunout je veřejnému referendu v době, kdy dochází k zásahům proti svobodě projevu a přísnému omezení politických stran a nezávislých sdělovacích prostředků dokládá, že egyptská vláda pohrdá právy všech lidí v Egyptě.

Cílem těchto pozměňovacích návrhů je rozšířit vojenské soudy pro civilisty, narušit nezávislost soudnictví a posílit beztrestnost za porušování lidských práv ze strany příslušníků bezpečnostních složek a podpořit tak atmosféru represí, která v zemi již existuje.

Namísto dodržování závazků Egypta v oblasti lidských práv se poslanci rozhodli schválit pozměňovací návrhy, které usnadní zásahy úřadů proti svobodě projevu, sdružování a shromažďování, narušují lidská práva a zhoršují lidskoprávní krizi v zemi."

Veřejné referendum o ústavních změnách se musí uskutečnit do 30 dnů. Budou-li tyto změny schváleny, vstoupí v platnost okamžitě a prezidentovi Abdelovi Fattahovi Sísímu umožní zůstat prezidentem do konce roku 2024 bez voleb a znovu pak působit dalších šest let. Předseda parlamentu také avizoval, že do 10 let se přijme ústava nová.

Pro více informací a analýzu dopadu ústavních změn na lidská práva v Egyptě klikněte SEM.

Related stories

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.