Amnesty podporuje hnutí Fridays for Future a zapojuje se do Týdne pro klima

Páteční velká studentská Stávka za klima má podporu i lidskoprávního hnutí Amnesty International.

Švédská aktivistka Greta Thunbergová si už v pondělí převzala z rukou generálního tajemníka Amnesty Kumiho Naidoo ocenění Velvyslankyně svědomí, které jí organizace v červnu udělila. Naidoo zároveň zdůraznil, že cena nenáleží pouze Gretě, ale je určena všem mladým lidem, kteří už rok demonstrují. Místním představitelům hnutí Fridays for Future předáme českou verzi ocenění na konci září.

Česká Amnesty se zapojí do Týdne pro klima hned v několika případech: na páteční stávce ředitel české Amnesty Mark Martin promluví o souvislosti klimatu a lidských práv.

„Je čím dál tím jasnější, že klimatické změny nejsou jen hrozbou životnímu prostředí. Ve hře jsou mimo jiné taky práva na život, na volný pohyb, na bydlení, na čistou pitnou vodu a na zdravotní péči. Klimatické změny se zkrátka stávají významným lidskoprávní problémem,“ varuje Martin.

Na téma upozorňujeme taky peticí na podporu Filipínské studentky, které v roce 2013 přežila řádění tajfunu Yolanda a teď  žádá vlády po celém světě, aby řešily negativní dopady  klimatických změn a přijaly za ně zodpovědnost.

Ve čtvrtek 26. září uspořádá česká Amnesty společně s Greenpeace panelovou diskusi Klimatická krize, přežití lidstva a lidská práva.  Co znamená klimatická krize pro chápání lidských práv v 21. století? A jak je bránit v místech, kde hrozí, že brzy nebude voda a jídlo? To budou otázky pro zástupce Amnesty, Greenpeace, Lékařů bez hranic a Asociace pro mezinárodní otázky.

Přestože jsou změny klimatu vnímány především prostřednictvím dopadů na přírodu a krajinu, jsou to jejich devastující následky pro lidstvo, které z nich dělají urgentní lidskoprávní problém. Změna klimatu rozšiřuje a prohlubuje už existující nerovnosti a její dopady se budou s přibývajícím časem zhoršovat. Proto, pokud státy světa selžou v řešení této krize, mohou se dopady klimatické změny snadno stát tím největším porušením lidských práv v historii.

Přečtěte si ČLÁNEK, který vysvětluje, proč je potřeba posunout lidská práva do centra debaty o řešení klimatické krize.

Related stories

27.8.2019

Džammú a Kašmír: OSN musí hájit mír a bezpečnost

Rada bezpečnosti OSN musí v první řadě hájit mír a bezpečnost, říká generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo.

9.7.2019

Lidská práva jsou základem řešení klimatické krize

Komunity bránící lidská práva a životní prostředí musí hledat řešení společně.

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

15.3.2019

Amnesty vyjadřuje podporu školní stávce za klima

Ignorování klimatických změn může vést k nejhoršímu porušování lidských práv v historii.