Ilham Tohti získal Sacharovovu cenu!

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému vězni svědomí Ilhamu Tohtimu, který byl v roce 2014 v nespravedlivém procesu odsouzen na doživotí.

Předseda EP David Sassoli prohlásil: „Tohti zasvětil svůj život obhajování práv ujgurské menšiny v Číně. Přestože je hlasem umírněnosti a usmíření, byl po zinscenovaném procesu v roce 2014 odsouzen k doživotnímu vězení. Důrazně vyzýváme čínskou vládu, aby propustila Tohtiho, a vyzýváme k dodržování práv menšin v Číně.“

V září ujgurský akademik od Rady Evropy obdržel Cenu Václava Havla.

Related stories

1.10.2019

Ilham Tohti získal Cenu Václava Havla. Čína proti jeho nominaci protestovala!

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva získal i ujgurský profesor Ilham Tohti. Ten byl nespravedlivě odsouzen a ve vězení si odpykává doživotní trest.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.

19.3.2020

Vůdce opozice v Bahrajnu odsouzen za veřejnou urážku súdánského prezidenta

Opoziční vůdce byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení a pokutě 500 dinárů.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.