Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.

Od července 2019 došlo k prudkému nárůstu lodí připlouvajících na Egejské ostrovy z Turecka. V červenci dorazilo na ostrovy 5 842 žadatelů o azyl, v srpnu 9 334, v září 12 530 a v říjnu 9 238. Jednalo se o nejvyšší čísla od roku 2015, což vedlo k prudkému přetížení táborů na řeckých ostrovech, kde dnes zůstává v rámci dohody mezi EU a Tureckem 35 000 žadatelů o azyl, což je stále nejvyšší číslo od kritického roku 2015.

Jen za období červenec - říjen 2019 počet žadatelů o azyl, kteří dorazili do Řecka, dosáhl 36 994, což přesahuje celkový počet příchodů do Španělska a Itálie ve stejném roce. Od začátku roku přišlo jen do Řecka 55 348 lidí z celkových 95 030, které tvoří součet pro země Středomoří.

Celou situaci dramaticky zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády, která se ujala moci v červenci 2019. Od začátku svého funkčního období v praxi odmítá převážet lidi z ostrovů na pevninu, a to včetně velmi zranitelných osob.

Výsledek je následující: V nechvalně známém uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos dnes pobývá 14 682 žadatelů o azyl, zatímco maximální kapacita je pouhých 2 840. Během jednotlivých incidentů přišli v táboře od konce srpna o život 3 lidé (pětiletý chlapec, patnáctiletý mladistvý bez doprovodu a 49letá žena). Když generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo v říjnu 2018 tento tábor navštívil, pobývalo tam 8 000 lidí (oproti současným téměř 15 000). Byl šokován nelidskými podmínkami, které tam panovaly. Každý si asi dovede představit, jak nedůstojně se žije v táboře, když počet lidí v něm dosahuje bezmála 15 000.

Podmínky jsou naprosto katastrofální, tábory doslova praskají ve švech, hodinové fronty se čekají na jídlo, sprchy i toalety, kterých je zoufalý nedostatek. Hygienické podmínky jsou velmi špatné, přístup k lékařské péči velmi omezený. Velké množství lidí včetně dětí trpí duševními poruchami a časté je sebepoškozování a pokusy o sebevraždu - i u dětí.

Na ostrově Samos s max. kapacitou 648 je žadatelů o azyl 6 191. Na ostrově Chios bylo 4 958 žadatelů o azyl (přičemž maximální kapacita je 1 014). Na ostrově Leros s celkovou kapacitou 860 lidí je 2 276 žadatelů o azyl. Na ostrově Kos pobývá 3 733 žadatelů, i když je maximální kapacita tábora 816.

Více o naší práci týkající se situace lidí na útěku v Řecku zde: www.amnesty.cz/migrace/situace-v-recku

Related stories

18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.

25.5.2020

Debata o přijetí nedoprovázených dětských uprchlíků z řeckých táborů

Fakta a čísla k současnému apelu na přijetí opuštěných dětí z uprchlických táborů.

2.4.2020

Bosna a Hercegovina se rozhodla zadržovat tisíce migrantů v nelidských táborech a tím ohrozit jejich životy

V Bosně a Hercegovině, v kantonu Una-Sana, se místní orgány rozhodly násilně přemístit tisíce migrantů žijících v této oblasti do vesnice Lipa do zcela nevyhovujícího stanového tábora, kde budou následně drženi v detenčním zařízení.

24.6.2019

ČT o Amnesty výstavě k Mezinárodnímu dni uprchlíků