© Amnesty International

Sýrie: Neobnovení rezoluce OSN o přeshraniční pomoci způsobí humanitární katastrofu

  Článek

Migrace Zbraně pod kontrolou   Sýrie publikován 13.1.2020

V důsledku bezohledného využívání práva veta Ruskem a Čínou s cílem zamezit obnovení rezoluce OSN, která vypršela v pátek 10. ledna, budou miliony civilistů v severní Sýrii ponechány odříznuté od životně důležité pomoci.

© Amnesty International

Neobnovení mechanismu ustanoveného rezolucí OSN č. 2165 v roce 2014, který humanitárním agenturám OSN umožnil dodávat pomoc přes turecké hranice do oblastí severní Sýrie kontrolovaných ozbrojenými opozičními skupinami, vážně zhorší již tak zoufalou humanitární situaci, zejména v Idlibu a okolních oblastech. To přichází poté, co syrské a ruské síly významně eskalovaly útoky za účelem opětovného získání kontroly nad oblastí, vysídlujíc stovky tisíc lidí a způsobujíc místním a mezinárodním záchranným agenturám komplikace.

„Přeshraniční dodání humanitární pomoci znamenalo záchranné lano pro miliony civilistů v severní Sýrii, kteří po léta trpěli následkem  vážně omezeného přístupu k základním službám, jako je čistá voda a životně důležitá zdravotní péče," řekla Lynn Maaloufová, ředitelka výzkumu na Blízkém východě Amnesty International.

„Prosincovým vetováním obnovení rezoluce OSN - jediného humanitárního opatření učiněného Radou o Sýrii - Rusko a Čína bezohledně zvolily odepření život zachraňující humanitární pomoci a základních služeb milionům syrských civilistů. Zatloukly tak hřebík do rakve relevantnosti Rady.

Členové Rady bezpečnosti a generální tajemník OSN musí zaujmout důrazný postoj proti používání veta, pokud je usnesení zaměřeno na ochranu civilistů. Rada musí naléhavě ustanovit mechanismus, který zajistí, aby se neomezená humanitární pomoc mohla dostat k potřebným ve všech částech Sýrie,“ dodala Maalhoufová.

Pozadí:

Dne 20. prosince 2019 Rusko a Čína vetovaly rezoluci OSN navrženou k obnovení mechanismu zřízeného  rezolucí 2165 umožňující přeshraniční dodávání humanitární pomoci OSN Sýrii z Bab al-Salam, Bab al-Hawa a Al Yarubiyah.

Bez obnovení mechanismu bude OSN nucena požadovat souhlas od syrské vlády, aby dodala  pomoc do severní Sýrie (Idlib, severní Aleppo a severovýchod) bez jakýchkoli záruk, že tyto žádosti budou schváleny. 

Rezoluce OSN 2165 přijatá v roce 2014 umožnila agenturám OSN a jejich  provádějícím partnerům vyslat více než 30 000 nákladních vozidel humanitární pomoci přes Jordánsko, Irák a Turecko na pomoc těm, kteří to potřebují v opozicí kontrolovaných oblastech Sýrie.

V současné době je v severozápadní Sýrii přibližně 2,7 milionu lidí, kteří potřebují humanitární pomoc. Včetně vnitřně vysídlených osob, které uprchly z nepřátelských akcí v jiných částech Sýrie od začátku krize v roce 2011.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...