Írán: Omilostnění vězňů jsou vítaná, ale další stovky těch, kteří by měli být svobodni, zůstávají ve vězení

Desetitisíce lidí Írán propustí přeplněných věznic. Kvůli svátkům i koronaviru.

V reakci na oznámení íránských úřadů, že milosti budou dány vězňům usvědčeným z  „bezpečnostních“ přestupků, kteří mají trest odnětí svobody na pět let nebo méně, a že ti, kterým byla v posledních týdnech udělena dovolená, nebudou vráceni do vězení, Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku, řekl:

„Amnesty International vítá propuštění kohokoli zadrženého jako vězně svědomí, ačkoliv by neměli být vůbec ve vězení.

Nikdo by neměl strávit ani jediný den ve vězení za pokojné uplatňování svých práv. Je pobuřující, že tolik vězňů svědomí zůstává nespravedlivě vězněno - včetně obránců lidských práv a mnoha dalších zadržených za účast na pokojných protestech v listopadu 2019 a v lednu tohoto roku.

Amnesty International opět vyzývá íránské úřady, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily všechny vězně svědomí."

Pozadí

Dnes íránské úřady oznámily, že vězňům uvězněným za „bezpečnostní“ trestné činy, kteří mají trest odnětí svobody na pět let nebo méně, budou uděleny milosti, a ti, kterým byla v posledních týdnech přiznána dovolená, se nebudou muset vrátit do vězení.

Mnoho vězňů, definovaných úřady jako vězněni za „bezpečnostní“ přestupky, jsou ve skutečnosti vězněni z důvodů, které jsou  politicky motivované.

V oznámení se uvedlo, že zčásti byly milosti uděleny za účelem připomenutí události Nowrouz (íránského Nového roku), který připadá na 20. března a dvou dalších islámských náboženských svátků a zčásti, z hlediska  „citlivé situace“ země, se zřejmým zřetelem k šíření koronaviru v zemi.

V posledních týdnech Írán uděluje vězeňskou dovolenou po zaplacení kauce, protože úřady se snaží omezit šíření koronaviru, a to i ve věznicích své země.

Related stories

2.4.2019

Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.