© iyus sugiharto / Unsplash

Čína: Zoom se nesmí stát nástrojem ve státem sponzorované cenzuře

  Článek

Byznys a lidská práva   Čína publikován 15.6.2020

Webmeetingová společnost Zoom zasahovala do online setkání čínských aktivistů, kteří si chtěli připomenout masakr na Náměstí nebeského klidu.


Společnost Zoom vyhověla žádosti čínské vlády o ukončení online setkání souvisejících s připomenutím násilného potlačení povstání na Náměstí Nebeského klidu v červnu 1989 a pozastavila účty skupiny čínských aktivistů se sídlem v USA, kteří online meetingy pořádali.

Analytik Amnesty International pro byznys a lidská práva William Nee k těmto skutečnostem uvedl:

„Čínská vláda jde do krajnosti, aby zajistila, že nikdo v Číně nebude připomínat nebo dokonce zmiňovat ty, kteří byli zabiti ve dnech 3. až 4. června 1989. Splněním požadavku Pekingu na ukončení online setkání ohledně tvrdého zásahu na Náměstí Nebeského klidu, riskuje společnost Zoom přispění k tomuto útoku na svobodu projevu.

Zoom uvedl, že přijme opatření, aby zajistil, že uživatelé „mimo pevninskou Čínu“ v budoucnu takovými zásahy nebudou ohroženi. Ale tím zdánlivě zavírá oči před represemi uživatelů na pevnině.

Technologické firmy, jako je Zoom, musí upřednostnit  zásady před ziskem a bránit svobodu internetu, místo aby se podvolily represivním vládním požadavkům, které chtějí jeho svobodu utlumit.

Zoom musí respektovat lidská práva ve všech svých obchodních operacích a nesmí se stát nástrojem mocného čínského cenzurního systému."

Pozadí

V prohlášení zveřejněném v pátek 12. 6. společnost Zoom potvrdila, že na žádost čínské vlády pozastavila účty lidskoprávních aktivistů a navrhla, že bude blokovat jakákoli další setkání, o nichž Peking řekne, že jsou „nezákonná“. Rovněž přiznala, že zrušila tři ze čtyř online schůzek na své platformě o tvrdém zásahu proti demonstrantům na Náměstí Nebeského klidu v roce 1989:

Účet Zhou Fengsua, čínského aktivisty se sídlem v USA, byl pozastaven několik dní poté, co uspořádal vzpomínkovou akci na masakr. Aktivistu Wang Danovi, který 3. června uspořádal Zoom akci na připomenutí památky, zastavili účet hned dvakrát. A aktivista Lee Cheuk-Yan, který pořádá každoroční vigilii, našel svůj účet taky zrušený.

Účty byly od té doby obnoveny poté, co společnost Zoom uznala, že udělala chybu, a že její reakce „neměla mít dopad na uživatele mimo pevninskou Čínu.“ 

Korporátní odpovědnost musí znamenat respekt k lidským právům.

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...