AI podporuje iniciativu „V Brně neonacisty nechceme“

Amnesty International podporuje neformální iniciativu „V Brně neonacisty nechceme“. Iniciativa reaguje na skutečnost, že na neděli 1. května 2011 do Brna ohlásila svůj pochod Dělnická mládež. Podle organizátorů iniciativy jde o sdružení blízké zakázané Dělnické straně, které je napojeno na extrémní pravici. Shromáždění se má podle dostupných informací zaměřit na údajný problém "invaze zahraniční pracovní síly“.

„Znepokojuje nás vzrůstající počet různých pochodů nenávisti v ČR a navazujeme tímto na iniciativy z ostatních měst. V Brně neonacisté pod různými záminkami a jmény pochodují téměř každoročně a zneužívají svátek práce a lásky k propagaci svých pochybných politických názorů a k demonstraci svého militantního postoje,“ uvádí iniciativa na svých stránkách.

„Máme obavy, že akce povede k veřejné propagaci nesnášenlivosti a nenávisti. Takové jednání je nebezpečné a nechceme mu mlčky přihlížet,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Zástupci Amnesty International budou monitorovat průběh shromáždění. AI také vyzývá úřady, aby zabránily páchání rasově motivovaných útoků v průběhu i po akci Dělnické mládeže.

V této souvislosti AI vyjádřila znepokojení nad postupem Policie ČR při nedávné demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově. Policisté nezajistili ochranu tří Romů, kteří byli napadeni příslušníky krajní pravice po skončení demonstrace. Policie navíc použila nepřiměřenou sílu vůči protidemonstrantům sdruženým pod hlavičkou iniciativy Nový Bydžov není sám!, který se snažil blokovat pochod DSSS. Amnesty International je postupem policie znepokojena a žádá vyšetření zákroku.

Protestní akce iniciativy „V Brně neonacisty nechceme“ proběhne 1. května od 11:00 *na rohu ulic Hvězdová a Bratislavská.Více informací: http://www.vbrneneonacistynechceme.cz/na rohu ulic Hvězdová a Bratislavská.Více informací: http://www.vbrneneonacistynechceme.cz/

Related stories

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

5.8.2019

Jak na lidská práva zážitkem?

Vícedenní vzdělávací seminář pro pedagogy

12.6.2019

“Nikdy jsem nemyslel, že se zúčastním svého pohřbu”

Zamyšlení o zadržení novináře Ivana Golunova.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.