Za protest před íránskou ambasádou tisíc korun pokuty

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 28.7.2009

V Íránu byly po prezidentských volbách zatčeny stovky, či spíše tisíce demonstrantů. Uplynulou sobotu jim lidé na shromážděních po celém světě vyjádřili podporu.

V Praze psali jména zadržených Íránců na chodník a vozovku před íránskou ambasádou. Organizátoři akce z řad Amnesty International poté vyzvali zájemce, aby jména demonstrantů individuálně psali před ambasádou i po dobu následujících 20 dní. V uplynulých hodinách ale hrozilo, že se jména zatčených na chodníku dál neobjeví.První aktivistka, která vzala křídu do ruky, byla totiž v pondělí pokutována městskou policií. Amnesty International ČR se domnívá, že se jedná o šikanu ze strany úřadů. Dívka si za protest, který policie vyhodnotila jako přestupek, odnesla pokutu ve výši 1 000 Kč dle přestupkového zákona, číslo 200/90, paragraf 47, písmeno d. Důvodem bylo údajné znečišťování veřejného prostoru, které však ještě při předchozí sobotní protestní akci nepředstavovalo žádný problém.„Dívka chtěla protestovat proti potlačování svobodného projevu v Íránu. Paradoxní je, že ji za to české úřady začaly postihovat,“ řekla Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR.Amnesty International formu protestu předem konzultovala jak s pražským Magistrátem, tak Policií ČR. Úřady protest spojený s psaním křídou na chodník označily za bezproblémový.„Formu protestu jsme s úřady i policí konzultovali předem. Jejich reakce byla velmi vstřícná, komunikace probíhala bez problémů. Neshledali v našem protestu žádný problém. I proto nechápeme, jak je možné, že tak rychle došlo ke změně. Obáváme se, že změna souvisí s reakcí íránských úřadů,“ uvedla Lenka Pitronová.„Přišli jsme před ambasádu uplatnit právo na svobodu projevu. Těžko si představit pokojnější protest, než v tichosti napsat křídou na chodník jména několika lidí, kteří byli kvůli účasti na demonstraci potrestáni uvězněním. Nechápeme, jak za to úřady mohou udělit pokutu.“Po pondělním incidentu přišli v úterý protestovat před ambasádu zaměstnanci Amnesty International v doprovodu nezávislé právničky. Po příchodu na místo je přítomný policista vyzval k opuštění prostoru. Varoval, že pokud tak neučiní, bude zahájeno správní řízení. Protestující však chtěli vytrvat. Začali tedy přijíždět další policisté. Na akci byla přítomna i média. Po řadě konzultací policisté v průběhu odpoledne změnili své stanovisko: vyjádřit protest před íránskou ambasádou je možné bez obavy z postihu. Nedokázali však vysvětlit, jak je možné, že aktivistka byla za totožné konání – tedy psaní křídou na chodník - pouhý den předtím pokutována. Amnesty International vítá, že nakonec zvítězilo právo. Je však znepokojena tím, že české úřady šikanovaly a dokonce postihovaly ty, kteří jen vyjádřili pokojný protest. Obává se, že úřady mohly jednat proto, aby vyhověly požadavkům íránské strany.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...