Kuba po odstoupení Castra - příležitost k reformám

Amnesty International (AI) v reakci na oznámení Fidela Castra, že se již nevrátí do prezidentského úřadu, prohlásila: "Nové vedení Kuby musí tuto příležitost využít k zavedení potřebných reforem, které zajistí ochranu lidských práv."

"Změny na Kubě je třeba zahájit bezpodmínečným propuštěním všech vězňů svědomí, soudním přezkoumáním rozsudků vynesených v nespravedlivých procesech, zrušením trestu smrti a přijetím opatření, která zajistí respekt k základním svobodám a nezávislost soudnictví," prohlásil Javier Zun~iga, poradce AI. Po pondělním propuštění čtyř disidentů zůstává v kubánských věznicích ještě nejméně 58 vězňů svědomí.Amnesty International vyzvala nové vedení Kuby, aby do země vpustilo kontrolní orgány OSN a nezávislé organizace na ochranu lidských práv. Další apel směřuje k mezinárodnímu společenství, zejména Spojeným státům. Ty by měly zrušit embargo, které zhoršuje sociální a ekonomickou situaci Kubánců.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů