Kuba po odstoupení Castra - příležitost k reformám

Amnesty International (AI) v reakci na oznámení Fidela Castra, že se již nevrátí do prezidentského úřadu, prohlásila: "Nové vedení Kuby musí tuto příležitost využít k zavedení potřebných reforem, které zajistí ochranu lidských práv."

"Změny na Kubě je třeba zahájit bezpodmínečným propuštěním všech vězňů svědomí, soudním přezkoumáním rozsudků vynesených v nespravedlivých procesech, zrušením trestu smrti a přijetím opatření, která zajistí respekt k základním svobodám a nezávislost soudnictví," prohlásil Javier Zun~iga, poradce AI. Po pondělním propuštění čtyř disidentů zůstává v kubánských věznicích ještě nejméně 58 vězňů svědomí.Amnesty International vyzvala nové vedení Kuby, aby do země vpustilo kontrolní orgány OSN a nezávislé organizace na ochranu lidských práv. Další apel směřuje k mezinárodnímu společenství, zejména Spojeným státům. Ty by měly zrušit embargo, které zhoršuje sociální a ekonomickou situaci Kubánců.

13.7.2017

Zůstaňme odvážní!

Žijeme ve věku strachu, rozdělení a démonizace. Po celém světě kolují jedovaté skazky a rétorika "nás proti nim" používaná k tomu, aby kolektivní vina za sociální a politické křivdy byla svalována na celé skupiny lidí. Ti, kteří se odváží postavit za lidská práva, jsou stále více a více napadáni. Alarmujícím způsobem jsou vystaveni obtěžování a zastrašování, pomlouvačným kampaním, špatnému zacházení a nezákonnému zadržování. Jsou dokonce zabíjeni - jen proto, že se postavili za to, co je správné.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po