Kuba po odstoupení Castra - příležitost k reformám

Amnesty International (AI) v reakci na oznámení Fidela Castra, že se již nevrátí do prezidentského úřadu, prohlásila: "Nové vedení Kuby musí tuto příležitost využít k zavedení potřebných reforem, které zajistí ochranu lidských práv."

"Změny na Kubě je třeba zahájit bezpodmínečným propuštěním všech vězňů svědomí, soudním přezkoumáním rozsudků vynesených v nespravedlivých procesech, zrušením trestu smrti a přijetím opatření, která zajistí respekt k základním svobodám a nezávislost soudnictví," prohlásil Javier Zun~iga, poradce AI. Po pondělním propuštění čtyř disidentů zůstává v kubánských věznicích ještě nejméně 58 vězňů svědomí.Amnesty International vyzvala nové vedení Kuby, aby do země vpustilo kontrolní orgány OSN a nezávislé organizace na ochranu lidských práv. Další apel směřuje k mezinárodnímu společenství, zejména Spojeným státům. Ty by měly zrušit embargo, které zhoršuje sociální a ekonomickou situaci Kubánců.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.

17.10.2017

Novinky.cz: Africké státy vypínají internet