Kuba po odstoupení Castra - příležitost k reformám

Amnesty International (AI) v reakci na oznámení Fidela Castra, že se již nevrátí do prezidentského úřadu, prohlásila: "Nové vedení Kuby musí tuto příležitost využít k zavedení potřebných reforem, které zajistí ochranu lidských práv."

"Změny na Kubě je třeba zahájit bezpodmínečným propuštěním všech vězňů svědomí, soudním přezkoumáním rozsudků vynesených v nespravedlivých procesech, zrušením trestu smrti a přijetím opatření, která zajistí respekt k základním svobodám a nezávislost soudnictví," prohlásil Javier Zun~iga, poradce AI. Po pondělním propuštění čtyř disidentů zůstává v kubánských věznicích ještě nejméně 58 vězňů svědomí.Amnesty International vyzvala nové vedení Kuby, aby do země vpustilo kontrolní orgány OSN a nezávislé organizace na ochranu lidských práv. Další apel směřuje k mezinárodnímu společenství, zejména Spojeným státům. Ty by měly zrušit embargo, které zhoršuje sociální a ekonomickou situaci Kubánců.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.