Kuba po odstoupení Castra - příležitost k reformám

Amnesty International (AI) v reakci na oznámení Fidela Castra, že se již nevrátí do prezidentského úřadu, prohlásila: "Nové vedení Kuby musí tuto příležitost využít k zavedení potřebných reforem, které zajistí ochranu lidských práv."

"Změny na Kubě je třeba zahájit bezpodmínečným propuštěním všech vězňů svědomí, soudním přezkoumáním rozsudků vynesených v nespravedlivých procesech, zrušením trestu smrti a přijetím opatření, která zajistí respekt k základním svobodám a nezávislost soudnictví," prohlásil Javier Zun~iga, poradce AI. Po pondělním propuštění čtyř disidentů zůstává v kubánských věznicích ještě nejméně 58 vězňů svědomí.Amnesty International vyzvala nové vedení Kuby, aby do země vpustilo kontrolní orgány OSN a nezávislé organizace na ochranu lidských práv. Další apel směřuje k mezinárodnímu společenství, zejména Spojeným státům. Ty by měly zrušit embargo, které zhoršuje sociální a ekonomickou situaci Kubánců.

6.8.2018

Echo24.cz o sáudsko-kanadské roztržce kvůli věznění aktivistů

30.7.2018

Malajsijské úřady zrušily všech devět obvinění z porušení pobuřovacího zákona proti politickému karikaturistovi Zunarovi.

29.7.2018

Svoboda pro Liou Sia ukazuje, že i na Čínu lze tlačit

Dokonce i Peking uznal, že vdova po nositeli Nobelovy ceny se ničeho nedopustila.

23.7.2018

Írán: Zatčení prominentní obhájkyně lidských práv je nonsens

Odvážná a aktivní obránkyně lidských práv Nasrín Sotudíová skončila znovu ve vězení!