Počet zatčených v Barmě/Myanmaru vzrůstá

Čtyři měsíce po demonstracích v Barmě úřady pokračují v zatýkání politických aktivistů.

Podle Amnesty International (AI), která se snaží monitorovat situaci v zemi, se jedná o 96 nových zatčení od 1. listopadu 2007. Zástupce Barmy přitom v listopadu sdělil zvláštnímu vyslanci OSN Ibrahimu Gambarimu, že zatýkání přestalo. Na místo zastavení nezákonného zatýkání však počty zadržených osob vzrůstají.„Oběťmi nového zatýkání v prosinci a lednu se stávají lidé, kteří se pokusili zaslat důkazy o represi mezinárodnímu společenství. To jasně ukazuje, že prioritou vlády je umlčet občany, kteří nejsou ochotni rezignovat,“ uvedla Catherine Baberová, ředitelka programu AI pro Asii a Pacifik.Ve věznicích také nadále zůstává nejméně 700 lidí zadržených v průběhu zářijových protestů nebo těsně po nich. V obdobné situaci se nachází na 1150 politických vězňů, kteří byli vězněni již před demonstracemi a ve vězení někdy tráví již celé roky. Více než 80 osob se od zářijových demonstrací pohřešuje, s velkou pravděpodobností se stali oběťmi násilného zmizení. Znepokojivé jsou také zprávy o špatném zacházení a týrání zadržených osob, které Amnesty International dostává.Mezi nově zatčenými jsou např. člen Národní ligy za demokracii (NLD) Zaw Zaw nebo 20letý mnich z kláštera Zantila Kamahtan, který byl zatčen za účast na demonstracích.„Svět musí naléhat na barmskou vládu, aby okamžitě pozvala zmocněnce OSN pro lidská práva Paula Sergia Pinheira zpět do země, kde by měl případy zatýkání důkladně vyšetřovat,“ říká Amnesty International.Seznam všech zatčených si můžete přečíst zde.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

3.11.2016

Dopis Ildara manželce z vězení

3.11.2016

Maraton psaní dopisů