OSN vyzývá k zastavení poprav

Globální úsilí o zrušení trestu smrti zaznamenalo v úterý 18. prosince 2007 významné vítězství, když Valné shromáždění OSN přijalo přelomovou rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na vykonávání poprav.

Proti trestu smrti se v sídle Spojených národů v New Yorku vyslovilo 104 členů OSN, 54 zemí rezoluci nepodpořilo a 25 států se hlasování zdrželo.

Amnesty International přivítala toto rozhodnutí jako přiblížení chvíle, kdy se svět stane zónou bez poprav. “Trest smrti je nehumánní, nevratný a nikdy nelze vyloučit riziko justičního omylu,” vysvětlil ředitel české pobočky Amnesty International Zdeněk Rudolský.

133 zemí do dnešního dne zrušilo trest smrti zákonem nebo v praxi (trest smrti je uzákoněn, ale země v realitě nepopravuje). V roce 2006 poprayvy vykonalo pouze 25 zemí.

Trest smrti ve světě 2006

Co hlasování předcházelo.

Světový den proti trestu smrti v ČR.

27.5.2019

Blesk.cz: Saúdská Arábie chystá novou vlnu poprav

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.