OSN vyzývá k zastavení poprav

Globální úsilí o zrušení trestu smrti zaznamenalo v úterý 18. prosince 2007 významné vítězství, když Valné shromáždění OSN přijalo přelomovou rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na vykonávání poprav.

Proti trestu smrti se v sídle Spojených národů v New Yorku vyslovilo 104 členů OSN, 54 zemí rezoluci nepodpořilo a 25 států se hlasování zdrželo.

Amnesty International přivítala toto rozhodnutí jako přiblížení chvíle, kdy se svět stane zónou bez poprav. “Trest smrti je nehumánní, nevratný a nikdy nelze vyloučit riziko justičního omylu,” vysvětlil ředitel české pobočky Amnesty International Zdeněk Rudolský.

133 zemí do dnešního dne zrušilo trest smrti zákonem nebo v praxi (trest smrti je uzákoněn, ale země v realitě nepopravuje). V roce 2006 poprayvy vykonalo pouze 25 zemí.

Trest smrti ve světě 2006

Co hlasování předcházelo.

Světový den proti trestu smrti v ČR.

27.5.2019

Blesk.cz: Saúdská Arábie chystá novou vlnu poprav

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.