Etiopijští vězni svědomí čekají na rozsudek

Nejvyšší federální soud v Addis Abebě opětovně odročil závěrečné soudní stání v případě dvou obránců lidských práv Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho, kterým hrozí trest doživotního vězení za „politické zločiny“. Oba muži, kteří na rozsudek čekají již dva roky, se cítí být nevinní.

Daniel Bekele pracoval v organizaci Actionaid v Etiopii, která se zaměřuje na charitativní činnost, mezinárodní humanitární pomoc, vzdělávání a poskytování informací o boji proti chudobě. Actionaid také pracuje s vládami na národní i místní úrovni. Netsanet Demissie je zakladatelem a ředitelem Organizace pro sociální spravedlnost v Etiopii. Oba tito přední obránci lidských práv byli zadrženi v listopadu 2005 při zákroku policie během masových protestů proti zmanipulovaným volbám, které proběhly v květnu toho roku. Vládní bezpečnostní síly při těchto demonstracích zastřelily 187 osob.

Všichni ostatní obžalovaní v tomto soudním procesu, včetně vůdců opoziční strany Koalice za jednotu a demokracii (CUD), byli osvobozeni již letos v červenci. Získali milost po té, co byli odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody nebo na doživotí.

Pouze Daniel Bekele a Netsanet Demissie se dosud nedočkali žádného rozsudku, protože se narozdíl od ostatních obhajovali. Odmítli uznat svou vinu a požadovali zamítnutí žaloby.
Rozsudek měl být nejprve vynesen 22. listopadu 2007, kvůli nemoci jednoho ze soudců bylo závěrečné stání přesunuto na 30. listopadu. Nyní je poslední slyšení opět zpožděno o čtyři týdny, zatímco bude jmenován zastupující soudce, který musí dostat čas, aby případ prostudoval. Verdikt by měl být konečně vyřčen 24. prosince.

Nejvyšší federální soud v červenci ze země vykázal pozorovatele Amnesty International, kteří mají vážné pochybnosti o tom, že proces probíhá v souladu s mezinárodními normami pro spravedlivý proces.

Amnesty International (AI) považuje Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho za vězně svědomí, kteří jsou souzeni kvůli pokojnému hájení lidských práv, a žádá jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.