Etiopijští vězni svědomí čekají na rozsudek

Nejvyšší federální soud v Addis Abebě opětovně odročil závěrečné soudní stání v případě dvou obránců lidských práv Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho, kterým hrozí trest doživotního vězení za „politické zločiny“. Oba muži, kteří na rozsudek čekají již dva roky, se cítí být nevinní.

Daniel Bekele pracoval v organizaci Actionaid v Etiopii, která se zaměřuje na charitativní činnost, mezinárodní humanitární pomoc, vzdělávání a poskytování informací o boji proti chudobě. Actionaid také pracuje s vládami na národní i místní úrovni. Netsanet Demissie je zakladatelem a ředitelem Organizace pro sociální spravedlnost v Etiopii. Oba tito přední obránci lidských práv byli zadrženi v listopadu 2005 při zákroku policie během masových protestů proti zmanipulovaným volbám, které proběhly v květnu toho roku. Vládní bezpečnostní síly při těchto demonstracích zastřelily 187 osob.

Všichni ostatní obžalovaní v tomto soudním procesu, včetně vůdců opoziční strany Koalice za jednotu a demokracii (CUD), byli osvobozeni již letos v červenci. Získali milost po té, co byli odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody nebo na doživotí.

Pouze Daniel Bekele a Netsanet Demissie se dosud nedočkali žádného rozsudku, protože se narozdíl od ostatních obhajovali. Odmítli uznat svou vinu a požadovali zamítnutí žaloby.
Rozsudek měl být nejprve vynesen 22. listopadu 2007, kvůli nemoci jednoho ze soudců bylo závěrečné stání přesunuto na 30. listopadu. Nyní je poslední slyšení opět zpožděno o čtyři týdny, zatímco bude jmenován zastupující soudce, který musí dostat čas, aby případ prostudoval. Verdikt by měl být konečně vyřčen 24. prosince.

Nejvyšší federální soud v červenci ze země vykázal pozorovatele Amnesty International, kteří mají vážné pochybnosti o tom, že proces probíhá v souladu s mezinárodními normami pro spravedlivý proces.

Amnesty International (AI) považuje Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho za vězně svědomí, kteří jsou souzeni kvůli pokojnému hájení lidských práv, a žádá jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.