Rusko před volbami: systematická represe

Ruské úřady v předvolebním období systematicky potlačují základní lidská práva. Dnes to uvedla Amnesty International, která v posledních měsících zaznamenala mnoho zásahů federálních úřadů s cílem omezit práva ruských občanů na svobodu shromažďování, sdružování a vyjadřování. Terčem represe jsou příznivci politické opozice, obránci lidských práv i novináři.

Amnesty International také vyzvala k okamžitému propuštění opozičního lídra Garriho Kasparova. "Kasparova považujeme za vězně svědomí, protože byl zatčen kvůli svému politickému přesvědčení," uvedla Amnesty International.

"Zásahy ruských úřadů daly vzniknout atmosféře, v které je obtížné, ne-li nemožné, svobodně vyjadřovat názory," popsala situaci Nicola Duckworthová, ředitelka AI pro Evropu a střední Asii.

"Není přijatelné umlčovat média a pronásledovat ty, kteří upozorňují na bezpráví nebo kritizují úřady, a to ani v předvolební době, ani v době zvýšených bezpečnostních obav," upozornila dále Amnesty International.

Ve dnech 24. a 25. listopadu policie zadržela řadu účastníků tzv. Pochodu těch, kteří nesouhlasí a dalších opozičních akcí. Protestní shromáždění proběhla v několika ruských městech. V Petrohradě byla např. po účasti na tiskové konferenci opoziční strany Jabloko zadržena obránkyně lidských práv Ella Poliaková. Při zatýkání docházelo násilnostem a nepřiměřenému použití síly.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla: