Rusko před volbami: systematická represe

Ruské úřady v předvolebním období systematicky potlačují základní lidská práva. Dnes to uvedla Amnesty International, která v posledních měsících zaznamenala mnoho zásahů federálních úřadů s cílem omezit práva ruských občanů na svobodu shromažďování, sdružování a vyjadřování. Terčem represe jsou příznivci politické opozice, obránci lidských práv i novináři.

Amnesty International také vyzvala k okamžitému propuštění opozičního lídra Garriho Kasparova. "Kasparova považujeme za vězně svědomí, protože byl zatčen kvůli svému politickému přesvědčení," uvedla Amnesty International.

"Zásahy ruských úřadů daly vzniknout atmosféře, v které je obtížné, ne-li nemožné, svobodně vyjadřovat názory," popsala situaci Nicola Duckworthová, ředitelka AI pro Evropu a střední Asii.

"Není přijatelné umlčovat média a pronásledovat ty, kteří upozorňují na bezpráví nebo kritizují úřady, a to ani v předvolební době, ani v době zvýšených bezpečnostních obav," upozornila dále Amnesty International.

Ve dnech 24. a 25. listopadu policie zadržela řadu účastníků tzv. Pochodu těch, kteří nesouhlasí a dalších opozičních akcí. Protestní shromáždění proběhla v několika ruských městech. V Petrohradě byla např. po účasti na tiskové konferenci opoziční strany Jabloko zadržena obránkyně lidských práv Ella Poliaková. Při zatýkání docházelo násilnostem a nepřiměřenému použití síly.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.