Rusko před volbami: systematická represe

Ruské úřady v předvolebním období systematicky potlačují základní lidská práva. Dnes to uvedla Amnesty International, která v posledních měsících zaznamenala mnoho zásahů federálních úřadů s cílem omezit práva ruských občanů na svobodu shromažďování, sdružování a vyjadřování. Terčem represe jsou příznivci politické opozice, obránci lidských práv i novináři.

Amnesty International také vyzvala k okamžitému propuštění opozičního lídra Garriho Kasparova. "Kasparova považujeme za vězně svědomí, protože byl zatčen kvůli svému politickému přesvědčení," uvedla Amnesty International.

"Zásahy ruských úřadů daly vzniknout atmosféře, v které je obtížné, ne-li nemožné, svobodně vyjadřovat názory," popsala situaci Nicola Duckworthová, ředitelka AI pro Evropu a střední Asii.

"Není přijatelné umlčovat média a pronásledovat ty, kteří upozorňují na bezpráví nebo kritizují úřady, a to ani v předvolební době, ani v době zvýšených bezpečnostních obav," upozornila dále Amnesty International.

Ve dnech 24. a 25. listopadu policie zadržela řadu účastníků tzv. Pochodu těch, kteří nesouhlasí a dalších opozičních akcí. Protestní shromáždění proběhla v několika ruských městech. V Petrohradě byla např. po účasti na tiskové konferenci opoziční strany Jabloko zadržena obránkyně lidských práv Ella Poliaková. Při zatýkání docházelo násilnostem a nepřiměřenému použití síly.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

10.9.2018

Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.