Rusko před volbami: systematická represe

Ruské úřady v předvolebním období systematicky potlačují základní lidská práva. Dnes to uvedla Amnesty International, která v posledních měsících zaznamenala mnoho zásahů federálních úřadů s cílem omezit práva ruských občanů na svobodu shromažďování, sdružování a vyjadřování. Terčem represe jsou příznivci politické opozice, obránci lidských práv i novináři.

Amnesty International také vyzvala k okamžitému propuštění opozičního lídra Garriho Kasparova. "Kasparova považujeme za vězně svědomí, protože byl zatčen kvůli svému politickému přesvědčení," uvedla Amnesty International.

"Zásahy ruských úřadů daly vzniknout atmosféře, v které je obtížné, ne-li nemožné, svobodně vyjadřovat názory," popsala situaci Nicola Duckworthová, ředitelka AI pro Evropu a střední Asii.

"Není přijatelné umlčovat média a pronásledovat ty, kteří upozorňují na bezpráví nebo kritizují úřady, a to ani v předvolební době, ani v době zvýšených bezpečnostních obav," upozornila dále Amnesty International.

Ve dnech 24. a 25. listopadu policie zadržela řadu účastníků tzv. Pochodu těch, kteří nesouhlasí a dalších opozičních akcí. Protestní shromáždění proběhla v několika ruských městech. V Petrohradě byla např. po účasti na tiskové konferenci opoziční strany Jabloko zadržena obránkyně lidských práv Ella Poliaková. Při zatýkání docházelo násilnostem a nepřiměřenému použití síly.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

10.11.2016

Manželka Ildara v Praze

Manželka Ildara Dadina, Anastasia Zotova, navštívila Prahu a předala vzkaz aktivistům a aktivistám v České republice.

3.5.2016

Rusko musí respektovat mezinárodní úmluvy, nikoli vzdorovat Evropskému soudu pro lidská práva

19. dubna Ústavní soud Ruské federace oznámil, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Anchugov a Gladkov v Rusku "nelze uskutečnit". Rozhodnutí je urážkou lidských práv a právního státu.