OSN je krok od globálního moratoria na trest smrti

Včerejší výzva 3. výboru Valného shromáždění OSN k vyhlášení globálního moratoria na nejvyšší trest je "historickým rozhodnutím a obrovským krokem k celosvětovému ukončení poprav," uvedla dnes Amnesty International. K podpoře moratoria vyzývali OSN i čeští odpůrci trestu smrti.

Toto přelomové rozhodnutí mělo podporu napříč regiony: rezoluce byla přijata 99 hlasy, 52 států bylo proti, 33 členů se jednání zdrželo. Předpokládá se, že samotné Valné shromáždění přijme toto doporučení na svém plenárním zasedání v prosinci.

Půjde o rezoluci přijatou orgánem, v němž jsou zastoupeny všechny členské státy OSN. Ačkoli její plnění nebude vymahatelné, bude silným morálním a politickým závazkem. "Moratorium na popravy je důležitý nástroj k přesvědčování států, které stále popravují, aby o trestu smrti zahájily vážnou celonárodní debatu," uvedl ředitel české pobočky Amnesty International Zdeněk Rudolský.

K výzvě za celosvětové odmítnutí nejvyššího trestu se připojila i česká veřejnost. Desáté října 2007, na Světový den proti trestu smrti, se mohli lidé v Praze, Brně, Olomouci , Ostravě a Ústí nad Labem připojit k podpisové akci pořádané Amnesty International ČR. Podepsané dopisy směřovaly na zastupitelské úřady států, které již v praxi nepopravují, ale trest smrti mají stále ve svém právním řádu.

Amnesty International se staví proti trestu smrti ve všech případech a za všech okolností, považuje jej za kruté a nezvratné porušení lidských práv. Nepodařilo se prokázat, že by trest smrti měl větší preventivní účinek než například trest doživotního vězení.

Dosud se nejvyššího trestu vzdalo 133 států z celého světa. V roce 2006 vykonalo popravu jen 25 států, 91 procent jich však proběhlo pouze v šesti zemích: v Číně, Íránu, Iráku, Pákistánu, Súdánu a USA. Podle odhadů AI bylo v loňském roce zabito 1591 osob, skutečné číslo bude pravděpodobně ještě vyšší.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.