OSN je krok od globálního moratoria na trest smrti

Včerejší výzva 3. výboru Valného shromáždění OSN k vyhlášení globálního moratoria na nejvyšší trest je "historickým rozhodnutím a obrovským krokem k celosvětovému ukončení poprav," uvedla dnes Amnesty International. K podpoře moratoria vyzývali OSN i čeští odpůrci trestu smrti.

Toto přelomové rozhodnutí mělo podporu napříč regiony: rezoluce byla přijata 99 hlasy, 52 států bylo proti, 33 členů se jednání zdrželo. Předpokládá se, že samotné Valné shromáždění přijme toto doporučení na svém plenárním zasedání v prosinci.

Půjde o rezoluci přijatou orgánem, v němž jsou zastoupeny všechny členské státy OSN. Ačkoli její plnění nebude vymahatelné, bude silným morálním a politickým závazkem. "Moratorium na popravy je důležitý nástroj k přesvědčování států, které stále popravují, aby o trestu smrti zahájily vážnou celonárodní debatu," uvedl ředitel české pobočky Amnesty International Zdeněk Rudolský.

K výzvě za celosvětové odmítnutí nejvyššího trestu se připojila i česká veřejnost. Desáté října 2007, na Světový den proti trestu smrti, se mohli lidé v Praze, Brně, Olomouci , Ostravě a Ústí nad Labem připojit k podpisové akci pořádané Amnesty International ČR. Podepsané dopisy směřovaly na zastupitelské úřady států, které již v praxi nepopravují, ale trest smrti mají stále ve svém právním řádu.

Amnesty International se staví proti trestu smrti ve všech případech a za všech okolností, považuje jej za kruté a nezvratné porušení lidských práv. Nepodařilo se prokázat, že by trest smrti měl větší preventivní účinek než například trest doživotního vězení.

Dosud se nejvyššího trestu vzdalo 133 států z celého světa. V roce 2006 vykonalo popravu jen 25 států, 91 procent jich však proběhlo pouze v šesti zemích: v Číně, Íránu, Iráku, Pákistánu, Súdánu a USA. Podle odhadů AI bylo v loňském roce zabito 1591 osob, skutečné číslo bude pravděpodobně ještě vyšší.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.