OSN je krok od globálního moratoria na trest smrti

Včerejší výzva 3. výboru Valného shromáždění OSN k vyhlášení globálního moratoria na nejvyšší trest je "historickým rozhodnutím a obrovským krokem k celosvětovému ukončení poprav," uvedla dnes Amnesty International. K podpoře moratoria vyzývali OSN i čeští odpůrci trestu smrti.

Toto přelomové rozhodnutí mělo podporu napříč regiony: rezoluce byla přijata 99 hlasy, 52 států bylo proti, 33 členů se jednání zdrželo. Předpokládá se, že samotné Valné shromáždění přijme toto doporučení na svém plenárním zasedání v prosinci.

Půjde o rezoluci přijatou orgánem, v němž jsou zastoupeny všechny členské státy OSN. Ačkoli její plnění nebude vymahatelné, bude silným morálním a politickým závazkem. "Moratorium na popravy je důležitý nástroj k přesvědčování států, které stále popravují, aby o trestu smrti zahájily vážnou celonárodní debatu," uvedl ředitel české pobočky Amnesty International Zdeněk Rudolský.

K výzvě za celosvětové odmítnutí nejvyššího trestu se připojila i česká veřejnost. Desáté října 2007, na Světový den proti trestu smrti, se mohli lidé v Praze, Brně, Olomouci , Ostravě a Ústí nad Labem připojit k podpisové akci pořádané Amnesty International ČR. Podepsané dopisy směřovaly na zastupitelské úřady států, které již v praxi nepopravují, ale trest smrti mají stále ve svém právním řádu.

Amnesty International se staví proti trestu smrti ve všech případech a za všech okolností, považuje jej za kruté a nezvratné porušení lidských práv. Nepodařilo se prokázat, že by trest smrti měl větší preventivní účinek než například trest doživotního vězení.

Dosud se nejvyššího trestu vzdalo 133 států z celého světa. V roce 2006 vykonalo popravu jen 25 států, 91 procent jich však proběhlo pouze v šesti zemích: v Číně, Íránu, Iráku, Pákistánu, Súdánu a USA. Podle odhadů AI bylo v loňském roce zabito 1591 osob, skutečné číslo bude pravděpodobně ještě vyšší.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti