Státy NATO se v Afghánistánu mohou nepřímo účastnit mučení vězňů

Vojenská mise v Afghánistánu (ISAF), vedená jednotkami NATO, vystavuje zadržené osoby reálnému nebezpečí mučení ze strany afghánských úřadů, tvrdí zpráva zveřejněná Amnesty International (AI).

Zpráva AI dokazuje, že ISAF – zejména jednotky z Belgie, Velké Británie, Kanady, Nizozemska a Norska – předává zadržené osoby afghánské zpravodajské službě (NDS), a to i přes početné zprávy o mučení a špatném zacházení ze strany Afghánců. Formy mučení zahrnují např. bičování, vystavení extrémnímu chladu nebo odpírání stravy.

„Státy účastnící se mise ISAF jsou vázány mezinárodními povinnostmi nepředávat zadržené afghánským úřadům, pokud by jim hrozilo mučení,“ prohlásil Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

AI upozornila na případ, kdy kanadští vojáci předali zadržené osoby afghánským úřadům, zadržení byli následně mučeni. Dále zmiňuje problémy, jímž čelily britské a nizozemské jednotky při zajištění nezávislé kontroly zadržených v afghánské vazbě. Belgická a norská správa zase ztratily se zadrženými kontakt, poté co je předaly.

Aby se riziko mučení snížilo, je třeba dočasně přerušit předávání zadržených afghánským úřadům a zajistit volný přístup nezávislých pozorovatelů ke všem osobám zbaveným svobody.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.