Státy NATO se v Afghánistánu mohou nepřímo účastnit mučení vězňů

Vojenská mise v Afghánistánu (ISAF), vedená jednotkami NATO, vystavuje zadržené osoby reálnému nebezpečí mučení ze strany afghánských úřadů, tvrdí zpráva zveřejněná Amnesty International (AI).

Zpráva AI dokazuje, že ISAF – zejména jednotky z Belgie, Velké Británie, Kanady, Nizozemska a Norska – předává zadržené osoby afghánské zpravodajské službě (NDS), a to i přes početné zprávy o mučení a špatném zacházení ze strany Afghánců. Formy mučení zahrnují např. bičování, vystavení extrémnímu chladu nebo odpírání stravy.

„Státy účastnící se mise ISAF jsou vázány mezinárodními povinnostmi nepředávat zadržené afghánským úřadům, pokud by jim hrozilo mučení,“ prohlásil Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

AI upozornila na případ, kdy kanadští vojáci předali zadržené osoby afghánským úřadům, zadržení byli následně mučeni. Dále zmiňuje problémy, jímž čelily britské a nizozemské jednotky při zajištění nezávislé kontroly zadržených v afghánské vazbě. Belgická a norská správa zase ztratily se zadrženými kontakt, poté co je předaly.

Aby se riziko mučení snížilo, je třeba dočasně přerušit předávání zadržených afghánským úřadům a zajistit volný přístup nezávislých pozorovatelů ke všem osobám zbaveným svobody.

5.1.2018

Hlídací pes o vyzbrojování tzv. Islámského státu

27.12.2017

Aktuálně o zbraních v Jemenu

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."