Rusko musí odmítnout rasismus

K aktuálním problémům Ruska patří rasismus. Amnesty International (AI) proto vyzvala ruské úřady, aby u příležitosti Dne národní jednoty připomínaného na začátku listopadu, rasismus veřejně odmítly a vyjádřily se proti násilí namířenému vůči cizincům a etnickým menšinám

„Neuplyne den, aby se neobjevily zprávy o dalších útocích na občany neruského původu nebo na ty, kdo nevypadají rusky či slovansky,“ řekla Nicola Duckworthová, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii.

Podle informačního a analytického centra SOVA, ruské nevládní organizace monitorující rasově motivované násilí v Rusku, došlo „v období od 1. ledna do 30. září 2007 nejméně ke 230 rasově motivovaným útokům, kterými bylo zasaženo 409 lidí a 46 z nich při tom zemřelo.“ Statistika za rok 2006 se pohybuje v podobných číslech.

Ze zpráv AI vyplývá, že se rasové násilí v drtivé většině soustřeďuje do velkých měst, jako je Moskva, Petrohrad nebo Nižnij Novgorod. Útoky na cizince ze vzdálenějších zejména afrických zemí jsou považovány za vážný problém již delší čas. V poslední době bylo ale zaznamenáno znepokojující zvýšení počtu napadených z Arménie, Ázerbajdžánu, Tádžikistánu a Gruzie, ale také z oblastí, které jsou součástí Ruské federace, například z Čečenska, Ingušska, Tatarstánu nebo Dagestánu. Okolnosti, za kterých takové útoky probíhají, nasvědčují tomu, že jsou páchány z důvodů rasové odlišnosti. Ruské úřady je ale většinou označují pouze jako „výtržnictví“.

„Přestože se ruské úřady stále více snaží problém rasismu řešit, jejich postoj k rasově motivovaným útokům zůstává nedostatečný a pachatelů usvědčených a odsouzených za tyto násilnosti stále není mnoho,“ dodává Nicola Duckworthová.

Mnoho cizinců a příslušníků etnických menšin v Rusku se svěřilo pracovníkům AI se svými marnými pokusy obrátit se na policii a podat trestní oznámení o napadeních, kterým čelili a jejichž příčinou byla etnická odlišnost. Vyšetřovatelé nejsou ochotní zaznamenat do protokolu ty detaily útoků, které by nasvědčovaly, že se jedná o rasovou nesnášenlivost.

V Den národní jednoty v listopadu 2005 a 2006 se konala v Moskvě shromáždění, na kterých demonstranti skandovali „Rusko Rusům!“ a drželi transparenty s antisemitistickými slogany a s hesly namířenými proti imigrantům. Podobné demonstrace úřady povolily i tento rok. Přestože prezident Putin a starosta Moskvy Jurij Lužkov odsoudili takové postoje a názory, podle ruských protirasistických aktivistů politici a úředníci stále více přijímají rétoriku xenofobních organizací.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.