Rusko musí odmítnout rasismus

K aktuálním problémům Ruska patří rasismus. Amnesty International (AI) proto vyzvala ruské úřady, aby u příležitosti Dne národní jednoty připomínaného na začátku listopadu, rasismus veřejně odmítly a vyjádřily se proti násilí namířenému vůči cizincům a etnickým menšinám

„Neuplyne den, aby se neobjevily zprávy o dalších útocích na občany neruského původu nebo na ty, kdo nevypadají rusky či slovansky,“ řekla Nicola Duckworthová, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii.

Podle informačního a analytického centra SOVA, ruské nevládní organizace monitorující rasově motivované násilí v Rusku, došlo „v období od 1. ledna do 30. září 2007 nejméně ke 230 rasově motivovaným útokům, kterými bylo zasaženo 409 lidí a 46 z nich při tom zemřelo.“ Statistika za rok 2006 se pohybuje v podobných číslech.

Ze zpráv AI vyplývá, že se rasové násilí v drtivé většině soustřeďuje do velkých měst, jako je Moskva, Petrohrad nebo Nižnij Novgorod. Útoky na cizince ze vzdálenějších zejména afrických zemí jsou považovány za vážný problém již delší čas. V poslední době bylo ale zaznamenáno znepokojující zvýšení počtu napadených z Arménie, Ázerbajdžánu, Tádžikistánu a Gruzie, ale také z oblastí, které jsou součástí Ruské federace, například z Čečenska, Ingušska, Tatarstánu nebo Dagestánu. Okolnosti, za kterých takové útoky probíhají, nasvědčují tomu, že jsou páchány z důvodů rasové odlišnosti. Ruské úřady je ale většinou označují pouze jako „výtržnictví“.

„Přestože se ruské úřady stále více snaží problém rasismu řešit, jejich postoj k rasově motivovaným útokům zůstává nedostatečný a pachatelů usvědčených a odsouzených za tyto násilnosti stále není mnoho,“ dodává Nicola Duckworthová.

Mnoho cizinců a příslušníků etnických menšin v Rusku se svěřilo pracovníkům AI se svými marnými pokusy obrátit se na policii a podat trestní oznámení o napadeních, kterým čelili a jejichž příčinou byla etnická odlišnost. Vyšetřovatelé nejsou ochotní zaznamenat do protokolu ty detaily útoků, které by nasvědčovaly, že se jedná o rasovou nesnášenlivost.

V Den národní jednoty v listopadu 2005 a 2006 se konala v Moskvě shromáždění, na kterých demonstranti skandovali „Rusko Rusům!“ a drželi transparenty s antisemitistickými slogany a s hesly namířenými proti imigrantům. Podobné demonstrace úřady povolily i tento rok. Přestože prezident Putin a starosta Moskvy Jurij Lužkov odsoudili takové postoje a názory, podle ruských protirasistických aktivistů politici a úředníci stále více přijímají rétoriku xenofobních organizací.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

10.11.2016

Manželka Ildara v Praze

Manželka Ildara Dadina, Anastasia Zotova, navštívila Prahu a předala vzkaz aktivistům a aktivistám v České republice.

27.1.2017

Irák: Ukončete nezodpovědné dodávky zbraní stimulující válečné zločiny páchané milicemi

- Milice, které jsou spojencem irácké vlády, mají přístup ke zbraním z nejméně 17 zemí - Nedávné transfery zbraní podnítily násilná zmizení, únosy, mučení, zabíjení a úmyslné ničení civilního majetku - Irák je šestý největší dovozce těžkých zbraní na světě

2.11.2016