Sdružení i občané protestují proti nesnášenlivosti

Amnesty International dlouhodobě bojuje proti rasismu, xenofobii, antisemitismu a dalším projevům nesnášenlivosti, které se v našem regionu dosud nestaly minulostí.

V České republice v posledních dnech vzbudil pozornost nahlášený pochod Mladých národních demokratů, který má 10. listopadu projít centrem Prahy, tzv. židovským městem. Akce má údajně za cíl protestovat proti účasti České republiky na okupaci Iráku. Mnohá sdružení i jednotlivci mají vážné obavy, že tento deklarovaný záměr není pravdivý a že účastníci, kteří mají pocházet z řad pravicových extremistů, akci zneužijí k popírání lidských práv.

Amnesty International je přesvědčena, že je třeba vyjadřovat odpor vůči etnické a náboženské nesnášenlivosti. Podporuje proto ty, kteří se nenásilnou formou staví za lidskou důstojnost.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

4.1.2018

Pro a proti ČRo o inkluzi

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.