AI žádá senátory, aby v Číně hovořili o lidských právech

Členové Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR se ve dnech 20. - 30. října 2007 zúčastní cesty do Čínské lidové republiky. Amnesty International (AI) je proto požádala, aby při jednání s čínskými představiteli hovořili také o porušování lidských práv v této zemi.

Senátoři se mají setkat se zástupci Ministerstva kultury ČLR a navštívit olympijská sportoviště. AI senátorům poskytla dopisy, které vyjadřují znepokojení nad cenzurou médií a pronásledováním novinářů. AI zákonodárce požádala, aby je během své návštěvy předali zástupcům Ministerstva kultury a Pekingského organizačního výboru olympijských her. „Vzhledem k programu setkání by senátoři měli vyjádřit znepokojení nad zprávami o nesvobodě v práci čínských umělců a novinářů, kteří uplatňují své právo na svobodu vyjadřování v tištěných textech nebo na internetu,“ uvedl kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.