AI žádá senátory, aby v Číně hovořili o lidských právech

Členové Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR se ve dnech 20. - 30. října 2007 zúčastní cesty do Čínské lidové republiky. Amnesty International (AI) je proto požádala, aby při jednání s čínskými představiteli hovořili také o porušování lidských práv v této zemi.

Senátoři se mají setkat se zástupci Ministerstva kultury ČLR a navštívit olympijská sportoviště. AI senátorům poskytla dopisy, které vyjadřují znepokojení nad cenzurou médií a pronásledováním novinářů. AI zákonodárce požádala, aby je během své návštěvy předali zástupcům Ministerstva kultury a Pekingského organizačního výboru olympijských her. „Vzhledem k programu setkání by senátoři měli vyjádřit znepokojení nad zprávami o nesvobodě v práci čínských umělců a novinářů, kteří uplatňují své právo na svobodu vyjadřování v tištěných textech nebo na internetu,“ uvedl kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

23.10.2019

DVTV s novinářem Etzlerem o Číně

9.10.2019

Novinky.cz o seriálu Southpark a Číně

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.