Happeningy proti popravám v pěti městech ČR

10. října si připomínáme Světový den proti trestu smrti. V celách smrti v mnoha zemích přitom na popravu čeká zhruba 20.000 vězňů. I přes tento alarmující údaj je celosvětové zrušení nejvyššího trestu stále bližší realitou. Amnesty International (AI) pořádá v pěti městech ČR happeningy a podpisové akce, jejichž účastníci vyzvou, aby byl nejvyšší trest definitivně odmítnut.

"Letos máme výjimečnou příležitost učinit významný krok k celosvětovému zastavení poprav. Valné shromáždění OSN bude totiž v následujících týdnech hlasovat o rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na popravy," prohlásil kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

Happeningy v českých městech se zaměří na vlády Indie, Maroka, Jižní Koreje, Peru a Guatemaly. Tyto země již roky nepopravují, trest smrti však dosud mají ve svém právním řádu. Pokud se rozhodnou nejvyšší trest zrušit, mohou přesvědčit ostatní, že s tímto krutým trestem je možné skoncovat.

Důkazem je, že před třiceti lety neuplatňovalo trest smrti jen 16 zemí, zatímco dnes jich popravy nevykonává 90. Posledním státem, který se trestu smrti vzdal, byla letos Rwanda.

V pěti městech ČR se proto objeví symbolické oprátky, aktivisté s páskami přes oči nebo texty informující o popravách ve světě. Organizace hájící lidská práva tak bude žádat veřejnost o podpis výzev adresovaných vládám, které mohou stále popravovat. Ambasador Maroka již přislíbil, že dopis osobně převezme.

Místa konání akcí:

Praha, 10. října 18:00 Staroměstské náměstí, místo popravy 27 českých pánů,
vizuální akce, psaní dopisů proti popravám.

Brno, 10. října 18.30
Moravské náměstí, happening k případu ukamenování
irácké dívky, zapalování svíček za popravené.

Olomouc, 8. října 16:00
Univerzitní knihovna Zbrojnice, Biskupské náměstí 1,
psaní dopisů za zrušení trestu smrti v různých zemích.

Ostrava, 10. října 16:00 Kuří rynek (Jiráskovo náměstí).

Ústí nad Labem, 10. října v čase výuky, Obchodní akademie, Národního odboje 17.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

30.11.2016

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.