Happeningy proti popravám v pěti městech ČR

10. října si připomínáme Světový den proti trestu smrti. V celách smrti v mnoha zemích přitom na popravu čeká zhruba 20.000 vězňů. I přes tento alarmující údaj je celosvětové zrušení nejvyššího trestu stále bližší realitou. Amnesty International (AI) pořádá v pěti městech ČR happeningy a podpisové akce, jejichž účastníci vyzvou, aby byl nejvyšší trest definitivně odmítnut.

"Letos máme výjimečnou příležitost učinit významný krok k celosvětovému zastavení poprav. Valné shromáždění OSN bude totiž v následujících týdnech hlasovat o rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na popravy," prohlásil kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

Happeningy v českých městech se zaměří na vlády Indie, Maroka, Jižní Koreje, Peru a Guatemaly. Tyto země již roky nepopravují, trest smrti však dosud mají ve svém právním řádu. Pokud se rozhodnou nejvyšší trest zrušit, mohou přesvědčit ostatní, že s tímto krutým trestem je možné skoncovat.

Důkazem je, že před třiceti lety neuplatňovalo trest smrti jen 16 zemí, zatímco dnes jich popravy nevykonává 90. Posledním státem, který se trestu smrti vzdal, byla letos Rwanda.

V pěti městech ČR se proto objeví symbolické oprátky, aktivisté s páskami přes oči nebo texty informující o popravách ve světě. Organizace hájící lidská práva tak bude žádat veřejnost o podpis výzev adresovaných vládám, které mohou stále popravovat. Ambasador Maroka již přislíbil, že dopis osobně převezme.

Místa konání akcí:

Praha, 10. října 18:00 Staroměstské náměstí, místo popravy 27 českých pánů,
vizuální akce, psaní dopisů proti popravám.

Brno, 10. října 18.30
Moravské náměstí, happening k případu ukamenování
irácké dívky, zapalování svíček za popravené.

Olomouc, 8. října 16:00
Univerzitní knihovna Zbrojnice, Biskupské náměstí 1,
psaní dopisů za zrušení trestu smrti v různých zemích.

Ostrava, 10. října 16:00 Kuří rynek (Jiráskovo náměstí).

Ústí nad Labem, 10. října v čase výuky, Obchodní akademie, Národního odboje 17.

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

2.3.2018

Honduras: Neschopnost najít vrahy Berty Cáceresové ohrožuje další aktivisty

2. března 2016 Bertu zastřelili. Ani po dvou letech Honduras nemá pachatele.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

25.11.2017

Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.