Rok po smrti Anny Politkovské

Tento týden si lidé celého světa připomenou památku ruské novinářky a obhájkyně lidských práv Anny Politkovské, která byla zavražděna 7. října 2006 před svým bytem v Moskvě. Její smrt téměř jistě souvisí s novinářskou profesí a především tím, s jakou otevřeností psala o porušování lidských práv v Rusku.

Vyšetřování pouze v uvozovkách

Amnesty International (AI) se domnívá, že délka a vleklost vyšetřování této vraždy ukazují slabou vůli ruských úřadů odhalit a spravedlivě potrestat viníky. Od konce srpna 2007 bylo v souvislosti tímto trestným činem zadrženo přibližně 12 lidí, ale část z nich byla hned propuštěna po prošetření alibi. Mezi podezřelými byli uvedeni i úředníci ministerstva vnitra, Federální bezpečnostní služby (FBS) a bývalého vedení místní správy v Čečensku. Avšak od smrti Anny Politkovské uplynul rok a pachatel ani ti, kdo vraždu objednali, nebyli dosud identifikováni. Bývalí kolegové Politkovské z deníku Novaya Gazeta se nyní obávají, že vyšetřování nepovede k odhalení viníků. Navíc uvěznění zjevně neprávem podezřelých osob a prohlášení právníka tří Čečenců, kteří jsou mezi zadrženými, o špatném zacházení s jeho klienty přináší pochybnosti o tom, zda je vyšetřování po všech stránkách vedeno v souladu se zákonem.

Proč byla Politkovská umlčena?

Anna Politkovská dlouho čelila vyhrožování ze strany ruských a čečenských úřadů kvůli své otevřené kritice vládních praktik a politiky. Poté, co začala v roce 1999 psát o ozbrojeném konfliktu v Čečensku a Severním Kavkazu, byla opakovaně vystavena výhružkám pomstou i smrtí.

Jako novinářka zveřejňovala rozhovory s Rusy a Čečenci, kteří promlouvali o mučení, špatném zacházení nebo kterým byla ruskými úřady odpírána spravedlnost. Ve svých reportážích odhalovala vážné porušování lidských práv, korupci a další překračování zákona, a proto byla označena za stoupenkyni terorismu a za nepřítele Ruské federace. Nic z toho ji ale nezastavilo. Když viděla překážky omezující nezávislost podávání informací z Čečenska a Severního Kavkazu, cítila naopak jako svůj úkol a svou povinnost vyjadřovat se psaním na obranu těch, kteří k tomu sami neměli prostředky.

Svoboda slova v Rusku

V současnosti čelí útokům, výhružkám a zastrašování mnoho novinářů, obránců lidských práv a právníků v Rusku. Mnozí z nich mají strach mluvit o tom veřejně, někteří ale informovali Amnesty International o vyhrožování ze strany státu i nestátních skupin. Cílem mělo být je umlčet. Novinářka Fatima Tlisová vyjádřila obavy, že se ji někdo po zveřejnění jejích zpráv ze Severního Kavkazu pokusil otrávit. Magomed Mutsolvgov, který stojí v čele lidskoprávní organizace MASHR, byl sledován poté, co se na internetových stránkách objevil dopis se svědectvím, že členové soudních orgánů zamýšlejí za každou cenu zastavit jeho práci.

AI naléhá na ruské úřady, aby začaly ochraňovat novináře, právníky a obránce lidských práv, kteří otevřeně hovoří o situaci v Rusku. Útoky na ně musí být důkladněji vyšetřovány a viníci spravedlivě potrestáni.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.