Další útok na svobodu slova v Egyptě

Nedávné rozsudky egyptského soudu vynesené nad čtyřmi novináři jsou součástí cílené kampaně, která má za cíl umlčení kritických hlasů. Procesy dokládají potřebu změnit kontroverzní tiskový zákon v Egyptě, uvedla Amnesty International (AI).

Editoři Ibrahim Eisa z deníku Al-Dustour, Wael al-Abrashy z týdeníku Sawt al-Umma, Adel Hammouda z týdeníku Al-Fajr, a Abdel Halim Qandil, někdejší editor týdeníku Al-Karamaeach, byli dne 13. září 2007 odsouzeni k jednomu roku vězení.Všem byla navíc udělena pokuta ve výši 20.000 egyptských liber (zhruba 2500 amerických dolarů). Byli shledáni vinnými ze „zveřejňování nepravdivých informací, které měly narušit veřejný pořádek“. Muži byli v odvolací lhůtě propuštěni na podmínku.K odsouzení novinářů posloužil článek č. 188 egyptského trestního zákoníku, podle kterého bude každý, kdo „se špatným úmyslem publikuje nepravdivé informace, prohlášení nebo zprávy, které mohou narušit veřejný pořádek“, potrestán odnětím svobody v maximální době trvání jednoho roku a pokutou ve výši do 20.000 egyptských liber. Pracovníci AI se jako pozorovatelé v dubnu letošního roku části procesu zúčastnili. Ibrahim Eisa stane prvního října 2007 stane za zveřejnění zpráv o údajném zhoršujícím se zdravotním stavu 79letého prezidenta Mubaraka před soudem znovu .V červenci 2006 přijal parlament kontroverzní tiskový zákon, který omezil svobodu vyjadřování. Nezávislé a opoziční noviny v protestu proti novému opatření na jeden den pozastavily svou práci, stovky pracovníků médií také protestovaly před budovou egyptského Národního shromáždění

2.7.2018

Sukně nahoru?! Glosa k MS ve fotbale v Rusku

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

6.2.2018

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.