Kuba propustila vězně svědomí

Nejdéle zadržovaný kubánský vězen svědomí byl po více než 13 letech vězení podmíněně propuštěn.

Francisco Chaviano González, prezident skupiny na obranu lidských práv, byl zatčen kubánskou státní bezpečností ve svém domě v Havaně již 7. května 1994. Jeho obvinění zahrnovalo vyzrazení „státního tajemství“ a falšování veřejných dokumentů. Chaviano González si odseděl 13 let a 3 měsíce a 10. srpna 2007 byl propuštěn na podmínku.

Podle dostupných informací podstrčila Chavianu Gonzálezovi neznámá osoba těsně před zatčením kompromitující dokumenty, které pak našla státní bezpečnost a použila je jako důkazy proti němu a označila ho za vysoce nebezpečnou osobu.

V dubnu 1995 byl vojenským soudem odsouzen na 15 let vězení, což podle kubánského práva představuje maximální trest za tyto obvinění. Amnesty International (AI) je přesvědčena, že tento proces nebyl veden podle mezinárodních standardů a vyhlásila proto Gonzáleze vězněm svědomí.

Bývalý učitel matematiky a otec tří dětí, Francisco Chaviano González, je prezidentem Národní rady pro občanská práva na Kubě (Consejo Nacionál por los Derechtos Civiles en Cuba – CNDCC). Tato organizace musí působit bez oficiálního povolení a mimo jiné zdokumentovala případy Kubánců, kteří zahynuli na moři, když se pokoušeli opustit zemi.

V čase zatýkání a věznění byl Chaviano González údajně několikrát zbit. Opakovaně také držel hladovku, jejímž prostřednictvím se snažil upozornit na okolnosti svého uvěznění.
Francisco Chaviano González je čtvrtým vězněm svědomí, který byl v tomto roce na Kubě propuštěn. Místní disidenti však nevěří, že tyto případy přestavují zlepšení stavu lidských práv v zemi. Propouštěni jsou totiž lidé těsně před dovršením trestu nebo ti, kteří měli nárok časné propuštění. Na Kubě je stále vězněno 62 dalších vězňů svědomí a mnoho dalších lidí, kteří byli zbaveni svobody z politických důvodů.

31.10.2017

Lidovky.cz: Konec anonymity na internetu v Rusku

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.