Kuba propustila vězně svědomí

Nejdéle zadržovaný kubánský vězen svědomí byl po více než 13 letech vězení podmíněně propuštěn.

Francisco Chaviano González, prezident skupiny na obranu lidských práv, byl zatčen kubánskou státní bezpečností ve svém domě v Havaně již 7. května 1994. Jeho obvinění zahrnovalo vyzrazení „státního tajemství“ a falšování veřejných dokumentů. Chaviano González si odseděl 13 let a 3 měsíce a 10. srpna 2007 byl propuštěn na podmínku.

Podle dostupných informací podstrčila Chavianu Gonzálezovi neznámá osoba těsně před zatčením kompromitující dokumenty, které pak našla státní bezpečnost a použila je jako důkazy proti němu a označila ho za vysoce nebezpečnou osobu.

V dubnu 1995 byl vojenským soudem odsouzen na 15 let vězení, což podle kubánského práva představuje maximální trest za tyto obvinění. Amnesty International (AI) je přesvědčena, že tento proces nebyl veden podle mezinárodních standardů a vyhlásila proto Gonzáleze vězněm svědomí.

Bývalý učitel matematiky a otec tří dětí, Francisco Chaviano González, je prezidentem Národní rady pro občanská práva na Kubě (Consejo Nacionál por los Derechtos Civiles en Cuba – CNDCC). Tato organizace musí působit bez oficiálního povolení a mimo jiné zdokumentovala případy Kubánců, kteří zahynuli na moři, když se pokoušeli opustit zemi.

V čase zatýkání a věznění byl Chaviano González údajně několikrát zbit. Opakovaně také držel hladovku, jejímž prostřednictvím se snažil upozornit na okolnosti svého uvěznění.
Francisco Chaviano González je čtvrtým vězněm svědomí, který byl v tomto roce na Kubě propuštěn. Místní disidenti však nevěří, že tyto případy přestavují zlepšení stavu lidských práv v zemi. Propouštěni jsou totiž lidé těsně před dovršením trestu nebo ti, kteří měli nárok časné propuštění. Na Kubě je stále vězněno 62 dalších vězňů svědomí a mnoho dalších lidí, kteří byli zbaveni svobody z politických důvodů.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot