Kuba propustila vězně svědomí

Nejdéle zadržovaný kubánský vězen svědomí byl po více než 13 letech vězení podmíněně propuštěn.

Francisco Chaviano González, prezident skupiny na obranu lidských práv, byl zatčen kubánskou státní bezpečností ve svém domě v Havaně již 7. května 1994. Jeho obvinění zahrnovalo vyzrazení „státního tajemství“ a falšování veřejných dokumentů. Chaviano González si odseděl 13 let a 3 měsíce a 10. srpna 2007 byl propuštěn na podmínku.

Podle dostupných informací podstrčila Chavianu Gonzálezovi neznámá osoba těsně před zatčením kompromitující dokumenty, které pak našla státní bezpečnost a použila je jako důkazy proti němu a označila ho za vysoce nebezpečnou osobu.

V dubnu 1995 byl vojenským soudem odsouzen na 15 let vězení, což podle kubánského práva představuje maximální trest za tyto obvinění. Amnesty International (AI) je přesvědčena, že tento proces nebyl veden podle mezinárodních standardů a vyhlásila proto Gonzáleze vězněm svědomí.

Bývalý učitel matematiky a otec tří dětí, Francisco Chaviano González, je prezidentem Národní rady pro občanská práva na Kubě (Consejo Nacionál por los Derechtos Civiles en Cuba – CNDCC). Tato organizace musí působit bez oficiálního povolení a mimo jiné zdokumentovala případy Kubánců, kteří zahynuli na moři, když se pokoušeli opustit zemi.

V čase zatýkání a věznění byl Chaviano González údajně několikrát zbit. Opakovaně také držel hladovku, jejímž prostřednictvím se snažil upozornit na okolnosti svého uvěznění.
Francisco Chaviano González je čtvrtým vězněm svědomí, který byl v tomto roce na Kubě propuštěn. Místní disidenti však nevěří, že tyto případy přestavují zlepšení stavu lidských práv v zemi. Propouštěni jsou totiž lidé těsně před dovršením trestu nebo ti, kteří měli nárok časné propuštění. Na Kubě je stále vězněno 62 dalších vězňů svědomí a mnoho dalších lidí, kteří byli zbaveni svobody z politických důvodů.

22.2.2018

Výroční zpráva: Státem podporovaná nenávist podnítila novou vlnu společenského aktivismu

Svět sklízí následky nenávistné rétoriky, kvůli které by se diskriminace minoritních skupin mohla stát normální, varuje Amnesty International. Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě zahrnuje 159 států a poskytuje nejobsažnější analýzu stavu lidských práv ve světě.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!