Kuba propustila vězně svědomí

Nejdéle zadržovaný kubánský vězen svědomí byl po více než 13 letech vězení podmíněně propuštěn.

Francisco Chaviano González, prezident skupiny na obranu lidských práv, byl zatčen kubánskou státní bezpečností ve svém domě v Havaně již 7. května 1994. Jeho obvinění zahrnovalo vyzrazení „státního tajemství“ a falšování veřejných dokumentů. Chaviano González si odseděl 13 let a 3 měsíce a 10. srpna 2007 byl propuštěn na podmínku.

Podle dostupných informací podstrčila Chavianu Gonzálezovi neznámá osoba těsně před zatčením kompromitující dokumenty, které pak našla státní bezpečnost a použila je jako důkazy proti němu a označila ho za vysoce nebezpečnou osobu.

V dubnu 1995 byl vojenským soudem odsouzen na 15 let vězení, což podle kubánského práva představuje maximální trest za tyto obvinění. Amnesty International (AI) je přesvědčena, že tento proces nebyl veden podle mezinárodních standardů a vyhlásila proto Gonzáleze vězněm svědomí.

Bývalý učitel matematiky a otec tří dětí, Francisco Chaviano González, je prezidentem Národní rady pro občanská práva na Kubě (Consejo Nacionál por los Derechtos Civiles en Cuba – CNDCC). Tato organizace musí působit bez oficiálního povolení a mimo jiné zdokumentovala případy Kubánců, kteří zahynuli na moři, když se pokoušeli opustit zemi.

V čase zatýkání a věznění byl Chaviano González údajně několikrát zbit. Opakovaně také držel hladovku, jejímž prostřednictvím se snažil upozornit na okolnosti svého uvěznění.
Francisco Chaviano González je čtvrtým vězněm svědomí, který byl v tomto roce na Kubě propuštěn. Místní disidenti však nevěří, že tyto případy přestavují zlepšení stavu lidských práv v zemi. Propouštěni jsou totiž lidé těsně před dovršením trestu nebo ti, kteří měli nárok časné propuštění. Na Kubě je stále vězněno 62 dalších vězňů svědomí a mnoho dalších lidí, kteří byli zbaveni svobody z politických důvodů.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.