Kuba propustila vězně svědomí

Nejdéle zadržovaný kubánský vězen svědomí byl po více než 13 letech vězení podmíněně propuštěn.

Francisco Chaviano González, prezident skupiny na obranu lidských práv, byl zatčen kubánskou státní bezpečností ve svém domě v Havaně již 7. května 1994. Jeho obvinění zahrnovalo vyzrazení „státního tajemství“ a falšování veřejných dokumentů. Chaviano González si odseděl 13 let a 3 měsíce a 10. srpna 2007 byl propuštěn na podmínku.

Podle dostupných informací podstrčila Chavianu Gonzálezovi neznámá osoba těsně před zatčením kompromitující dokumenty, které pak našla státní bezpečnost a použila je jako důkazy proti němu a označila ho za vysoce nebezpečnou osobu.

V dubnu 1995 byl vojenským soudem odsouzen na 15 let vězení, což podle kubánského práva představuje maximální trest za tyto obvinění. Amnesty International (AI) je přesvědčena, že tento proces nebyl veden podle mezinárodních standardů a vyhlásila proto Gonzáleze vězněm svědomí.

Bývalý učitel matematiky a otec tří dětí, Francisco Chaviano González, je prezidentem Národní rady pro občanská práva na Kubě (Consejo Nacionál por los Derechtos Civiles en Cuba – CNDCC). Tato organizace musí působit bez oficiálního povolení a mimo jiné zdokumentovala případy Kubánců, kteří zahynuli na moři, když se pokoušeli opustit zemi.

V čase zatýkání a věznění byl Chaviano González údajně několikrát zbit. Opakovaně také držel hladovku, jejímž prostřednictvím se snažil upozornit na okolnosti svého uvěznění.
Francisco Chaviano González je čtvrtým vězněm svědomí, který byl v tomto roce na Kubě propuštěn. Místní disidenti však nevěří, že tyto případy přestavují zlepšení stavu lidských práv v zemi. Propouštěni jsou totiž lidé těsně před dovršením trestu nebo ti, kteří měli nárok časné propuštění. Na Kubě je stále vězněno 62 dalších vězňů svědomí a mnoho dalších lidí, kteří byli zbaveni svobody z politických důvodů.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.