Dárfúr potřebuje okamžitou mírovou misi s dostatečným mandátem

Amnesty International (AI) přivítala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN vyslat do súdánského Dárfúru posílené spojené sbory Africké unie a OSN. Podle AI je však nutné zajistit okamžité rozmístění sil a poskytnout jim mandát, kterým umožní skutečnou ochranu civilistů. Je také třeba plná podpora súdánské vlády.

"Faktem je, že lidé v Dárfúru čelí obrovské humanitární a lidskoprávní krizi. Nemohou déle čekat - pomoc musí být okamžitá, efektivní a s plným mandátem k ochraně civilistům před dalším násilím," uvedla Irene Khan, generální tajemnice AI.Rezoluce číslo 1769 dává milionům obyvatel Dárfúru částečnou naději. Zahraniční jednotky ale musí být schopny monitorovat a vyšetřovat porušování lidských práv, včetně případů sexuálního násilí. "Modré přilby" by podle AI měly dohlížet také na odzbrojení a demobilizaci vládou podporovaných milic džandžauí.V oblasti se vyskytuje velké množství zbraní, což vyžaduje dostatečnou pozornost. Nová rezoluce však umožňuje pouze monitorovat přítomnost zbraní v Dárfúru. AI proto vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby dohlédla na dodržování zbraňového embarga, které bylo na oblast uvaleno."Súdánská vláda doposud bránila vstupu mírových sil, vyzýváme ji, aby nyní umožnila jejich rychlé rozmístění," dodala Irene Khan.

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

11.10.2019

Máme pověst školy, která si poradí s každým dítětem. Chodím do práce rád a dbám na spokojenost učitelů, říká ředitel

„Neříkám, že to je jednoduché, je to složité, ale mám na co navázat. Integrace na této škole začala už dávno před mým příchodem na pozici ředitele. Ty děti nepřišly najednou skokově odnikud…“ S ředitelem základní školy v Čelákovicích Jiřím Kyliánkem o jeho škole a inkluzi. „Vždy jsem byl zastáncem toho, že sám do práce musím chodit rád. A když jsem spokojený já, dělám spokojené i jiné lidi, učitele i rodiče, a jejich spokojenost zase působí dobře na mě. Je to takový koloběh,“ říká.

30.10.2018

Zeman potřebuje oporu okolí, dětem ve školách ji však upírá, diví se pracovník nadace

Inkluze v českém školství dávno probíhá, novelizací jen zákon dohnal realitu, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Štěpán Drahokoupil z nadace Open Society Fund. Média podle něj rozjela proti inkluzi negativní kampaň, na kterou naskočili politici, kteří chtějí nasbírat laciné body. Trpí tím děti se zvláštními potřebami i jejich rodiče, kteří se bojí reakce okolí.

6.11.2018

Proč potřebuje Česká republika Istanbulskou úmluvu?

Veřejné slyšení k peticím k Istanbulské úmluvě proběhlo 6. listopadu.