Dárfúr potřebuje okamžitou mírovou misi s dostatečným mandátem

Amnesty International (AI) přivítala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN vyslat do súdánského Dárfúru posílené spojené sbory Africké unie a OSN. Podle AI je však nutné zajistit okamžité rozmístění sil a poskytnout jim mandát, kterým umožní skutečnou ochranu civilistů. Je také třeba plná podpora súdánské vlády.

"Faktem je, že lidé v Dárfúru čelí obrovské humanitární a lidskoprávní krizi. Nemohou déle čekat - pomoc musí být okamžitá, efektivní a s plným mandátem k ochraně civilistům před dalším násilím," uvedla Irene Khan, generální tajemnice AI.Rezoluce číslo 1769 dává milionům obyvatel Dárfúru částečnou naději. Zahraniční jednotky ale musí být schopny monitorovat a vyšetřovat porušování lidských práv, včetně případů sexuálního násilí. "Modré přilby" by podle AI měly dohlížet také na odzbrojení a demobilizaci vládou podporovaných milic džandžauí.V oblasti se vyskytuje velké množství zbraní, což vyžaduje dostatečnou pozornost. Nová rezoluce však umožňuje pouze monitorovat přítomnost zbraní v Dárfúru. AI proto vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby dohlédla na dodržování zbraňového embarga, které bylo na oblast uvaleno."Súdánská vláda doposud bránila vstupu mírových sil, vyzýváme ji, aby nyní umožnila jejich rychlé rozmístění," dodala Irene Khan.

5.1.2017

Rozsudek nad Petrem jaškem by měl být vynesen 9. 1.

18.1.2017

Prohlášení komisaře Avramapoulose během jeho návštěvy ostrova Lesbos, Řecko

Jsem na ostrově Lesbos, abych předal velmi důležitou zprávu: Na nás všech, Řecích, Evropanech leží neodkladný úkol humanitární povahy, a to ulehčit situaci zde na ostrovech - jak migrantům, tak obyvatelům těchto ostrovů.

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.