Libye zrušila tresty smrti nad zdravotníky

Amnesty International (AI) s ulehčením vítá oznámení libyjských úřadů, že rozsudky smrti vynesené nad pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem byly zrušeny. Rozhodnutí však přichází příliš pozdě a není dostatečné – jediným přijatelným řešením bolestivého případu je okamžité propuštění zdravotníků na svobodu.

Pět žen a jeden muž jsou pro údajnou nákazu dětí hospitalizovaných v nemocnici Benghází virem HIV vězněni od roku 1999. Řada odborníků však tvrdí, že k nákaze s vysokou pravděpodobností došlo vinou nedostatečné hygieny v nemocničním zařízení.

„Je velkou úlevou, že hrozba poprav pominula. Jsme ale zklamáni skutečností, že zdravotnice a lékař mají ve věznici vykonávat doživotní trest,“ uvedla Lamis Khalilová z české pobočky AI.

AI vyzdvihla úlohu Kaddáfího nadace, v jejímž čele stojí jeden ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Tato instituce byla jediným hlasem v Libyi, který opakovaně upozorňoval na nedostatky v procesu a špatné zacházení s vězni. Podle dostupných informací sehrála nadace klíčovou roli v řešení problému, poskytovala konzultace libyjským úřadům, věnovala se rodinám nakažených dětí a podporovala také zahraniční vlády v hledání politického kompromisu, který je řešením tohoto případu.

3.1.2019

Saúdská Arábie: Cenzura Netflixu je posledním důkazem tvrdých zásahů do svobody projevu

Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

17.12.2018

Arzhang Davoodi

Arzhang Davoodi (65 let), si zlomil obě nohy a vážně poranil rameno poté, co byl ve vězení zbit a strčen ze schodů.

11.12.2018

ČT o Amnesty zprávě o stavu lidských práv ve světě