Libye zrušila tresty smrti nad zdravotníky

Amnesty International (AI) s ulehčením vítá oznámení libyjských úřadů, že rozsudky smrti vynesené nad pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem byly zrušeny. Rozhodnutí však přichází příliš pozdě a není dostatečné – jediným přijatelným řešením bolestivého případu je okamžité propuštění zdravotníků na svobodu.

Pět žen a jeden muž jsou pro údajnou nákazu dětí hospitalizovaných v nemocnici Benghází virem HIV vězněni od roku 1999. Řada odborníků však tvrdí, že k nákaze s vysokou pravděpodobností došlo vinou nedostatečné hygieny v nemocničním zařízení.

„Je velkou úlevou, že hrozba poprav pominula. Jsme ale zklamáni skutečností, že zdravotnice a lékař mají ve věznici vykonávat doživotní trest,“ uvedla Lamis Khalilová z české pobočky AI.

AI vyzdvihla úlohu Kaddáfího nadace, v jejímž čele stojí jeden ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Tato instituce byla jediným hlasem v Libyi, který opakovaně upozorňoval na nedostatky v procesu a špatné zacházení s vězni. Podle dostupných informací sehrála nadace klíčovou roli v řešení problému, poskytovala konzultace libyjským úřadům, věnovala se rodinám nakažených dětí a podporovala také zahraniční vlády v hledání politického kompromisu, který je řešením tohoto případu.

4.10.2016

Noviny AI Brno k 25 letům Amnesty v Česku

2.9.2016

DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

22.8.2016

Týden.cz o zatčení malajsijského rappera při natáčení v mešitě