Libye zrušila tresty smrti nad zdravotníky

Amnesty International (AI) s ulehčením vítá oznámení libyjských úřadů, že rozsudky smrti vynesené nad pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem byly zrušeny. Rozhodnutí však přichází příliš pozdě a není dostatečné – jediným přijatelným řešením bolestivého případu je okamžité propuštění zdravotníků na svobodu.

Pět žen a jeden muž jsou pro údajnou nákazu dětí hospitalizovaných v nemocnici Benghází virem HIV vězněni od roku 1999. Řada odborníků však tvrdí, že k nákaze s vysokou pravděpodobností došlo vinou nedostatečné hygieny v nemocničním zařízení.

„Je velkou úlevou, že hrozba poprav pominula. Jsme ale zklamáni skutečností, že zdravotnice a lékař mají ve věznici vykonávat doživotní trest,“ uvedla Lamis Khalilová z české pobočky AI.

AI vyzdvihla úlohu Kaddáfího nadace, v jejímž čele stojí jeden ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Tato instituce byla jediným hlasem v Libyi, který opakovaně upozorňoval na nedostatky v procesu a špatné zacházení s vězni. Podle dostupných informací sehrála nadace klíčovou roli v řešení problému, poskytovala konzultace libyjským úřadům, věnovala se rodinám nakažených dětí a podporovala také zahraniční vlády v hledání politického kompromisu, který je řešením tohoto případu.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z