Libye zrušila tresty smrti nad zdravotníky

Amnesty International (AI) s ulehčením vítá oznámení libyjských úřadů, že rozsudky smrti vynesené nad pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem byly zrušeny. Rozhodnutí však přichází příliš pozdě a není dostatečné – jediným přijatelným řešením bolestivého případu je okamžité propuštění zdravotníků na svobodu.

Pět žen a jeden muž jsou pro údajnou nákazu dětí hospitalizovaných v nemocnici Benghází virem HIV vězněni od roku 1999. Řada odborníků však tvrdí, že k nákaze s vysokou pravděpodobností došlo vinou nedostatečné hygieny v nemocničním zařízení.

„Je velkou úlevou, že hrozba poprav pominula. Jsme ale zklamáni skutečností, že zdravotnice a lékař mají ve věznici vykonávat doživotní trest,“ uvedla Lamis Khalilová z české pobočky AI.

AI vyzdvihla úlohu Kaddáfího nadace, v jejímž čele stojí jeden ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Tato instituce byla jediným hlasem v Libyi, který opakovaně upozorňoval na nedostatky v procesu a špatné zacházení s vězni. Podle dostupných informací sehrála nadace klíčovou roli v řešení problému, poskytovala konzultace libyjským úřadům, věnovala se rodinám nakažených dětí a podporovala také zahraniční vlády v hledání politického kompromisu, který je řešením tohoto případu.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

4.10.2017

Referendum v Katalánsku: Amnesty International odsuzuje nadměrné použití síly

Pozorovatelé Amnesty potvrzují nebezpečné a nevhodné použití prostředků pro potírání nepokojů, včetně bití bezbranných lidí, kteří nekladou žádný odpor. Požaduje rychlé, důkladné a nestranné vyšetřování událostí.

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.