Libye zrušila tresty smrti nad zdravotníky

Amnesty International (AI) s ulehčením vítá oznámení libyjských úřadů, že rozsudky smrti vynesené nad pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem byly zrušeny. Rozhodnutí však přichází příliš pozdě a není dostatečné – jediným přijatelným řešením bolestivého případu je okamžité propuštění zdravotníků na svobodu.

Pět žen a jeden muž jsou pro údajnou nákazu dětí hospitalizovaných v nemocnici Benghází virem HIV vězněni od roku 1999. Řada odborníků však tvrdí, že k nákaze s vysokou pravděpodobností došlo vinou nedostatečné hygieny v nemocničním zařízení.

„Je velkou úlevou, že hrozba poprav pominula. Jsme ale zklamáni skutečností, že zdravotnice a lékař mají ve věznici vykonávat doživotní trest,“ uvedla Lamis Khalilová z české pobočky AI.

AI vyzdvihla úlohu Kaddáfího nadace, v jejímž čele stojí jeden ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Tato instituce byla jediným hlasem v Libyi, který opakovaně upozorňoval na nedostatky v procesu a špatné zacházení s vězni. Podle dostupných informací sehrála nadace klíčovou roli v řešení problému, poskytovala konzultace libyjským úřadům, věnovala se rodinám nakažených dětí a podporovala také zahraniční vlády v hledání politického kompromisu, který je řešením tohoto případu.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou

11.3.2019

Báseň opravdu není zločin - Abdirahman Ibrahim Adan je volný!

Abdirahman Ibrahim Adan, třicetiletý básník ze Somalilandu zadržený kvůli básni kritizující vládu, je na svobodě.

8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.