18letému chlapci v Íránu hrozí okamžitá poprava

Amnesty International (AI) dnes obdržela informaci, že 18letý chlapec jménem Sina Paymard může být v následujících hodinách popraven. Chlapec byl k trestu smrti odsouzen za zločin, který spáchal jako šestnáctiletý.Spot proti popravám v Íránu zde.

"Pokud k popravě skutečně dojde, bude v příkrém rozporu s mezinárodním právem," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. "Poprava bude morálně neospravedlnitelný, brutální čin, který vláda vykoná na jednom ze svých mladých občanů."

Sina Paymard, který se věnoval hudbě, byl za zločin vraždy málem popraven již v září loňského roku. Jeho posledním přáním bylo, aby na popravišti mohl zahrát naposledy na flétnu. Pozůstalé po oběti zločinu jeho hra dojala a v poslední minutě mu udělili milost. Na místo popravy žádali 150 milionů íránských tománů jako odškodnění. Rodina odsouzeného chlapce však nedokázala shromáždit celou částku.

Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby popravu mladého chlapce nevykonaly.

Aktualizace zde dne 18. července 2007

Podle právníka, ktery odsouzeného chlapce zastupuje, byla poprava odložena o 10 dní. V této lhůtě má rodina Paymarda dosáhnout finančního vyrovnání s pozůstalými oběti vraždy.

Dobrá zpráva z února 2008 - Chlapec propuštěn z cely smrti.

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.