18letému chlapci v Íránu hrozí okamžitá poprava

Amnesty International (AI) dnes obdržela informaci, že 18letý chlapec jménem Sina Paymard může být v následujících hodinách popraven. Chlapec byl k trestu smrti odsouzen za zločin, který spáchal jako šestnáctiletý.Spot proti popravám v Íránu zde.

"Pokud k popravě skutečně dojde, bude v příkrém rozporu s mezinárodním právem," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. "Poprava bude morálně neospravedlnitelný, brutální čin, který vláda vykoná na jednom ze svých mladých občanů."

Sina Paymard, který se věnoval hudbě, byl za zločin vraždy málem popraven již v září loňského roku. Jeho posledním přáním bylo, aby na popravišti mohl zahrát naposledy na flétnu. Pozůstalé po oběti zločinu jeho hra dojala a v poslední minutě mu udělili milost. Na místo popravy žádali 150 milionů íránských tománů jako odškodnění. Rodina odsouzeného chlapce však nedokázala shromáždit celou částku.

Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby popravu mladého chlapce nevykonaly.

Aktualizace zde dne 18. července 2007

Podle právníka, ktery odsouzeného chlapce zastupuje, byla poprava odložena o 10 dní. V této lhůtě má rodina Paymarda dosáhnout finančního vyrovnání s pozůstalými oběti vraždy.

Dobrá zpráva z února 2008 - Chlapec propuštěn z cely smrti.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.