18letému chlapci v Íránu hrozí okamžitá poprava

Amnesty International (AI) dnes obdržela informaci, že 18letý chlapec jménem Sina Paymard může být v následujících hodinách popraven. Chlapec byl k trestu smrti odsouzen za zločin, který spáchal jako šestnáctiletý.Spot proti popravám v Íránu zde.

"Pokud k popravě skutečně dojde, bude v příkrém rozporu s mezinárodním právem," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. "Poprava bude morálně neospravedlnitelný, brutální čin, který vláda vykoná na jednom ze svých mladých občanů."

Sina Paymard, který se věnoval hudbě, byl za zločin vraždy málem popraven již v září loňského roku. Jeho posledním přáním bylo, aby na popravišti mohl zahrát naposledy na flétnu. Pozůstalé po oběti zločinu jeho hra dojala a v poslední minutě mu udělili milost. Na místo popravy žádali 150 milionů íránských tománů jako odškodnění. Rodina odsouzeného chlapce však nedokázala shromáždit celou částku.

Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby popravu mladého chlapce nevykonaly.

Aktualizace zde dne 18. července 2007

Podle právníka, ktery odsouzeného chlapce zastupuje, byla poprava odložena o 10 dní. V této lhůtě má rodina Paymarda dosáhnout finančního vyrovnání s pozůstalými oběti vraždy.

Dobrá zpráva z února 2008 - Chlapec propuštěn z cely smrti.

3.11.2016

Dopis Ildara manželce z vězení

2.11.2016

Update k lidskoprávní situaci v Ruské federaci

říjen 2016

21.10.2016

Výzkum Amnesty: Jak jsou na tom aplikace s ochranou soukromí uživatelů?

Facebook/WhatsApp jsou co do bezpečnosti nejlépe hodnocenými aplikacemi pro zasílání zpráv. Pouze 3 z 11 testovaných firem zabývajících se moderními technologiemi poskytuje ve výchozím nastavení svých aplikací end-to-end šifrování.

4.10.2016

Noviny AI Brno k 25 letům Amnesty v Česku