18letému chlapci v Íránu hrozí okamžitá poprava

Amnesty International (AI) dnes obdržela informaci, že 18letý chlapec jménem Sina Paymard může být v následujících hodinách popraven. Chlapec byl k trestu smrti odsouzen za zločin, který spáchal jako šestnáctiletý.Spot proti popravám v Íránu zde.

"Pokud k popravě skutečně dojde, bude v příkrém rozporu s mezinárodním právem," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. "Poprava bude morálně neospravedlnitelný, brutální čin, který vláda vykoná na jednom ze svých mladých občanů."

Sina Paymard, který se věnoval hudbě, byl za zločin vraždy málem popraven již v září loňského roku. Jeho posledním přáním bylo, aby na popravišti mohl zahrát naposledy na flétnu. Pozůstalé po oběti zločinu jeho hra dojala a v poslední minutě mu udělili milost. Na místo popravy žádali 150 milionů íránských tománů jako odškodnění. Rodina odsouzeného chlapce však nedokázala shromáždit celou částku.

Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby popravu mladého chlapce nevykonaly.

Aktualizace zde dne 18. července 2007

Podle právníka, ktery odsouzeného chlapce zastupuje, byla poprava odložena o 10 dní. V této lhůtě má rodina Paymarda dosáhnout finančního vyrovnání s pozůstalými oběti vraždy.

Dobrá zpráva z února 2008 - Chlapec propuštěn z cely smrti.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.