Napiš dopis, zachraň život

Ve středu 13. června 2007 potkáte v ulicích všech krajských měst ČR studenty, kteří nebudou žádat peníze, ale podpis na obranu nespravedlivě vězněných nebo pronásledovaných osob. Tisíce dopisů z ČR budou poté zaslány odpovědným vládám. Akci pořádá Amnesty International (AI), která prostřednictvím dopisových akcí již desítky let hájí ohrožené lidi. Ve věznicích mnoha zemí jsou drženi lidé jen pro své názory, přesvědčení, vyznání nebo třeba barvu pleti. Nemají naději na spravedlivý proces ani důstojné podmínky věznění. Řada z nich se už nikdy neshledá se svou rodinou. Jejich blízcí vyčerpali všechny možnosti, jak jim pomoci, zůstává jen zájem jednotlivců a organizací ze zahraničí.

AI takové případy vyšetřuje a informace o nich poskytuje veřejnosti. Každý tak má možnost pomoci dopisem zaslaným odpovědné vládě či úředníkům nebo přímo podpořit nespravedlivě vězněné a pronásledované.

Dopisy směřují do Vietnamu, Mexika a Íránu

Během akce „Napiš dopis, zachraň život“ bude mít česká veřejnost možnost postavit se za tři konkrétní oběti bezpráví. Vietnamec Truong Quoc Huy byl zatčen a odsouzen za užívání internetu. Mexická obránkyně lidských práv Lydia Cacho, která ve svých knihách odkryla účast vysoce postavených obchodníků na dětské prostituci, jen těsně unikla pokusu o vraždu a stále je v nebezpečí. Íránský novinář Mohammad Hassan Fallahiya je kvůli svým článkům ve vězení, kde nemá přístup k lékařské péči, ačkoli trpí vážnou nemocí.„Jeden dopis nic nezmůže. Když jich jsou ale tisíce, úřady hlas veřejnosti již nemohou ignorovat. A v tom spočívá síla dopisů proti bezpráví,“ říká kampaňový koordinátor AI ČR Filip Karel.Posílání dopisů vězňům svědomí a represivním úřadům, je osvědčenou metodou, kterou AI používá. Dopisy zasílané lidmi z celého světa přispějí ke zlepšení ve 30-40 procentech případů. „Může nás motivovat, že stejným způsobem lidé z celého světa pomáhali pronásledovaným disidentům v Československu,“ uvádí ředitel AI ČR Zdeněk Rudolský.„Porušování lidských práv je závažné a smutné, my ale nesmíme rezignovat. Proto napište dopis, můžete tím zachránit život,“ vyzývá Zdeněk Rudolský.

11.9.2018

KOORDINÁTOR/KA PRÁVNÍHO PORADENSTVÍ AI ČR

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

26.2.2018

Život s autismem? Není to žádná sranda, ve školce se mi smáli, teď mě respektují, říká Hájek

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.