Kosenko musí nastoupit do psychiatrické léčebny, Savjolov dostal 2,7 roku

Soud zamítl odvolání Michajla Kosenka proti obvinění z účasti na nepokojích a použití síly proti policistům a nařídil, aby podstoupil nařízenou psychiatrickou léčbu. Soud také zamítl žádost o nový psychiatrický znalecký posudek. Miachajlův obhájce žádal soud o zastavení trestního stíhání, očekává se ale, že Michajla v nejbližších dnech převezou do psychiatrické léčebny. V případu z Blatného náměstí zazněly následující rozsudky: Artjom Savjolov - 2 roky a 7 měsíců odnětí svobody; Sergej Krivov - 4 roky; Stepan Zimin, Aleksej Polikovič a Denis Lutskevič - 3,5 roku; Jaroslav Bělousov - 2, 5 roku; Andrej Barabanov dostal 3 roky a 7 měsíců odnětí svobody; Aleksandra Naumovová ( Dukhaninová ) - dostala 3 roky a 3 měsíce podmíněného trest. Soud rozhodl, že ačkoli se obžalovaní nedopustili trestného činu žhářství, podíleli se na poškozování cizího majetku a jejich jednání ohrožovalo životy policistů. I když jsou tresty nižší, než navrhoval státní zástupce, je tento případ stále provázen velkou mírou nespravedlnosti. Někteří z demonstrantů by měli brzy dostat příležitost se odvolat. Případ dál sledujeme a stále požadujeme jejich okamžité propuštění.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

19.5.2017

Amnesty laureátem bePROUD - nejprestižnější tuzemské ceny v LGBT+ komunitě

Kampaň Amnesty International ČR "Neboj se taky mluvit" získala cenu za Mediální počin roku.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

23.1.2017

Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy: