AI ČR vyzve prezidenta Bushe k uzavření Guantánama

Česká pobočka Amnesty International (AI) v čase návštěvy prezidenta George W. Bushe v Praze zopakuje mezinárodní výzvu za uzavření věznice Guantánamo. Připravila proto petiční dopis adresovaný G. W. Bushovi, který předá Velvyslanectví USA v ČR.

Věznice Guantánamo, v níž jsou bez řádného procesu drženy stovky lidí podezřelých z terorismu, se stala symbolem bezpráví. K uzavření Guantánama vyzval také Evropský parlament a někteří političtí představitelé včetně Angely Merkelové.

Guantánamo je však jen vrcholkem ledovce. Americké síly po událostech z 11. září unášejí osoby podezřelé z terorismu a svévolně je zadržují na neznámých místech ve světě.

„Spojené státy jako jeden z nejvýznamnějších globálních hráčů svým jednáním nastavují standardy mezinárodní politiky. Proto nesmíme mlčet o porušování mezinárodního práva, kterého se dopouštějí,“ říká AI. „Válka proti teroru“ vyvolala strach, ale také hněv a pocit křivdy. Vzrůstající polarizace posiluje extremisty na obou stranách spektra. „Protiamerické postoje, které jsou dnes v některých částech světa silné jako nikdy dříve, jsou podobně nebezpečné jako islamofobie nebo antisemitismus,“ dodává AI. Je tedy nejvyšší čas skoncovat s diskriminačními protiteroristickými opatřeními a znovu respektovat lidská práva.

Poznámka:

AI nezaujímá žádný postoj k administrativě USA, cílem výzvy je upozornit na konkrétní případ porušování lidských práv.
AI nezaujímá stanovisko k otázce radarové základny USA v ČR.

23.1.2017

Milion podpisů pro Edwarda!

Děkujeme všem za účast v Maratonu psaní dopisů. Pro Edwarda jsme shromáždili přes 1 milion podpisů a kampaň i po inauguraci nového prezidenta USA pokračuje.

14.12.2016

Aktuálně.cz: Vláda odmítla trestat hanobení prezidenta

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

31.3.2016

DVTV analyzuje návštěvu čínského prezidenta v Česku