AI ČR vyzve prezidenta Bushe k uzavření Guantánama

Česká pobočka Amnesty International (AI) v čase návštěvy prezidenta George W. Bushe v Praze zopakuje mezinárodní výzvu za uzavření věznice Guantánamo. Připravila proto petiční dopis adresovaný G. W. Bushovi, který předá Velvyslanectví USA v ČR.

Věznice Guantánamo, v níž jsou bez řádného procesu drženy stovky lidí podezřelých z terorismu, se stala symbolem bezpráví. K uzavření Guantánama vyzval také Evropský parlament a někteří političtí představitelé včetně Angely Merkelové.

Guantánamo je však jen vrcholkem ledovce. Americké síly po událostech z 11. září unášejí osoby podezřelé z terorismu a svévolně je zadržují na neznámých místech ve světě.

„Spojené státy jako jeden z nejvýznamnějších globálních hráčů svým jednáním nastavují standardy mezinárodní politiky. Proto nesmíme mlčet o porušování mezinárodního práva, kterého se dopouštějí,“ říká AI. „Válka proti teroru“ vyvolala strach, ale také hněv a pocit křivdy. Vzrůstající polarizace posiluje extremisty na obou stranách spektra. „Protiamerické postoje, které jsou dnes v některých částech světa silné jako nikdy dříve, jsou podobně nebezpečné jako islamofobie nebo antisemitismus,“ dodává AI. Je tedy nejvyšší čas skoncovat s diskriminačními protiteroristickými opatřeními a znovu respektovat lidská práva.

Poznámka:

AI nezaujímá žádný postoj k administrativě USA, cílem výzvy je upozornit na konkrétní případ porušování lidských práv.
AI nezaujímá stanovisko k otázce radarové základny USA v ČR.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

21.3.2019

Amnesty vyzývá k výrobě "etických baterií"

Amnesty International dnes veřejně vyzve světové lídry v odvětví elektromobilů, aby do pěti let vyrobili první zcela „etickou baterii“ na světě.

11.1.2019

Johan Teterissa je volný