AI ČR vyzve prezidenta Bushe k uzavření Guantánama

Česká pobočka Amnesty International (AI) v čase návštěvy prezidenta George W. Bushe v Praze zopakuje mezinárodní výzvu za uzavření věznice Guantánamo. Připravila proto petiční dopis adresovaný G. W. Bushovi, který předá Velvyslanectví USA v ČR.

Věznice Guantánamo, v níž jsou bez řádného procesu drženy stovky lidí podezřelých z terorismu, se stala symbolem bezpráví. K uzavření Guantánama vyzval také Evropský parlament a někteří političtí představitelé včetně Angely Merkelové.

Guantánamo je však jen vrcholkem ledovce. Americké síly po událostech z 11. září unášejí osoby podezřelé z terorismu a svévolně je zadržují na neznámých místech ve světě.

„Spojené státy jako jeden z nejvýznamnějších globálních hráčů svým jednáním nastavují standardy mezinárodní politiky. Proto nesmíme mlčet o porušování mezinárodního práva, kterého se dopouštějí,“ říká AI. „Válka proti teroru“ vyvolala strach, ale také hněv a pocit křivdy. Vzrůstající polarizace posiluje extremisty na obou stranách spektra. „Protiamerické postoje, které jsou dnes v některých částech světa silné jako nikdy dříve, jsou podobně nebezpečné jako islamofobie nebo antisemitismus,“ dodává AI. Je tedy nejvyšší čas skoncovat s diskriminačními protiteroristickými opatřeními a znovu respektovat lidská práva.

Poznámka:

AI nezaujímá žádný postoj k administrativě USA, cílem výzvy je upozornit na konkrétní případ porušování lidských práv.
AI nezaujímá stanovisko k otázce radarové základny USA v ČR.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?

19.12.2017

Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví