Tři mrtví po útoku na svobodu slova a vyznání v Turecku

18. dubna byli zavražděni tři zaměstnanci křesťanského nakladatelství Zirve v turecké Malatyi. Podle zpráv byli nalezeni se svázanýma rukama a nohama a zemřeli na následky podříznutí hrdla. Během minulého měsíce údajně zaměstnancům Zirve vyhrožovaly smrtí nacionalistické skupiny, které je obviňují z misionářské činnosti. Nakladatelství však bylo terčem protestů a výhružek již v minulosti.

Amnesty International (AI) považuje tento brutální čin za útok na svobodu slova a vyznání. Rostoucí nesnášenlivost se v Turecku projevuje dlouhodobým omezováním svobody slova novinářů a obránců lidských práv, kteří se odváží tuto atmosféru otevřeně kritizovat.AI v této souvislosti připomíná prohlášení bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana:„Určité skupiny ve společnosti jsou terčem brutality a násilí kvůli své etnické, náboženské a národnostní odlišnosti. Hrozba rozsáhlé genocidy nebo každodenního fanatismu by měla znepokojovat každého z nás. Musíme bojovat za principy tolerance, vzájemného respektu a pokojného soužití. Měli bychom se snažit potlačovat stereotypy a zkreslené představy a hovořit nahlas o obětech diskriminace." „Prostředky boje proti náboženské nesnášenlivosti a diskriminaci na základě vyznání jsou již dlouho zakotveny v mezinárodním právu a staly se součástí zákonů v mnoha zemích. Avšak zákon je pouze východiskem. Budování porozumění závisí také na vzdělávání o odlišných náboženstvích, kulturách a tradicích. Musíme mladým lidem poskytnout důvěryhodnou alternativu k nenávisti a extremismu. Dále je potřeba předcházet tomu, aby byla média zneužívána k šíření nenávisti, ale zároveň jim ponechat svobodu slova. Zásadní je angažovanost veřejných osob a institucí."AI považuje za důležité, že turecká vláda události z 18. dubna odsoudila. Přesto se obává, že útok je příkladem naprosté náboženské nesnášenlivosti v Turecku. V této souvislosti AI také uvádí případy zabití Andrea Santory, katolického kněze, v Trabzonu v únoru 2006 a Hranta Dinka, turecko-arménského novináře, v Istanbulu v lednu 2007. Proto AI vybízí turecké úřady, aby důsledně odsoudily všechny podoby nesnášenlivosti a diskriminace a podpořily právo na svobodu slova a vyznání v podobě, v jaké je zakotveno v Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod a v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech.AI také naléhá na tureckou vládu, aby zajistila nezávislé vyšetření vražd v Malatyi a postavila jejich pachatele před soud.

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

1.2.2018

Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.

14.7.2017

ČT 24: Amnesty o lidských právech v Turecku

15.6.2017

Turecko: Uvěznění šéfa Amnesty International je obrovská nespravedlivost

Amnesty požaduje okamžité propuštění obránce lidských práv.