Tři mrtví po útoku na svobodu slova a vyznání v Turecku

18. dubna byli zavražděni tři zaměstnanci křesťanského nakladatelství Zirve v turecké Malatyi. Podle zpráv byli nalezeni se svázanýma rukama a nohama a zemřeli na následky podříznutí hrdla. Během minulého měsíce údajně zaměstnancům Zirve vyhrožovaly smrtí nacionalistické skupiny, které je obviňují z misionářské činnosti. Nakladatelství však bylo terčem protestů a výhružek již v minulosti.

Amnesty International (AI) považuje tento brutální čin za útok na svobodu slova a vyznání. Rostoucí nesnášenlivost se v Turecku projevuje dlouhodobým omezováním svobody slova novinářů a obránců lidských práv, kteří se odváží tuto atmosféru otevřeně kritizovat.AI v této souvislosti připomíná prohlášení bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana:„Určité skupiny ve společnosti jsou terčem brutality a násilí kvůli své etnické, náboženské a národnostní odlišnosti. Hrozba rozsáhlé genocidy nebo každodenního fanatismu by měla znepokojovat každého z nás. Musíme bojovat za principy tolerance, vzájemného respektu a pokojného soužití. Měli bychom se snažit potlačovat stereotypy a zkreslené představy a hovořit nahlas o obětech diskriminace." „Prostředky boje proti náboženské nesnášenlivosti a diskriminaci na základě vyznání jsou již dlouho zakotveny v mezinárodním právu a staly se součástí zákonů v mnoha zemích. Avšak zákon je pouze východiskem. Budování porozumění závisí také na vzdělávání o odlišných náboženstvích, kulturách a tradicích. Musíme mladým lidem poskytnout důvěryhodnou alternativu k nenávisti a extremismu. Dále je potřeba předcházet tomu, aby byla média zneužívána k šíření nenávisti, ale zároveň jim ponechat svobodu slova. Zásadní je angažovanost veřejných osob a institucí."AI považuje za důležité, že turecká vláda události z 18. dubna odsoudila. Přesto se obává, že útok je příkladem naprosté náboženské nesnášenlivosti v Turecku. V této souvislosti AI také uvádí případy zabití Andrea Santory, katolického kněze, v Trabzonu v únoru 2006 a Hranta Dinka, turecko-arménského novináře, v Istanbulu v lednu 2007. Proto AI vybízí turecké úřady, aby důsledně odsoudily všechny podoby nesnášenlivosti a diskriminace a podpořily právo na svobodu slova a vyznání v podobě, v jaké je zakotveno v Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod a v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech.AI také naléhá na tureckou vládu, aby zajistila nezávislé vyšetření vražd v Malatyi a postavila jejich pachatele před soud.

20.2.2020

Horizont ČT o politických procesech v Turecku

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.

12.9.2019

Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.

11.1.2019

Ani sto dní po smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího nebyl nikdo potrestán