Rasismus a diskriminace jsou klíčovými problémy lidských práv v Evropě

Evropská unie letos slaví Evropský rok rovných příležitostí. Rasismus a diskriminace však v členských státech zůstávají rozšířeným problémem, upozornila Amnesty International (AI).

"Viděli jsme, co rasismus v Evropě způsobil v minulosti, máme tedy historickou odpovědnost řešit tento problém jako naprostou prioritu," uvedl ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii Dick Oosting.

AI dokumentuje případy diskriminace cizinců a etnických menšin v Evropě. Ve Francii a Británii se muslimské komunity stávají terčem nenávistných útoků, v Řecku, Španělsku a Itálii jsou upírána práva žadatelům o azyl a imigrantům, některé středoevropské státy porušují ekonomická, sociální a kulturní práva Romů. K diskriminaci určitých skupin dochází také v rámci boje proti teroru nebo tzv. nezákonné migraci.

AI vítá iniciativy, jako je Evropský rok rovných příležitostí, nemůže ale zavírat oči před rozporem, který panuje mezi politickými sliby a skutečností. Pouze necelá polovina členských zemí EU implementovala národní plány boje proti rasismu. Podobně jen menšina států ratifikovala Protokol umožňující řešit případy diskriminace u Evropského soudu pro lidská práva.

Diskriminace zůstává vážným problémem také v České republice

Především romská komunita čelí bariérám v možnostech získat zaměstnání nebo odpovídající bydlení. "Jedním z nejpalčivějších problémů je ale nerovný přístup romských dětí ke vzdělání," upozornil ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Česká republika navíc nepřijala tzv. antidiskriminační zákon, jehož návrh na jaře 2006 zamítla Poslanecká sněmovna. "K přijetí normy, která by zaručila rovné postavení všem bez ohledu na rasu, pohlaví, věk nebo sexuální orientaci, se Česká republika zavázala při vstupu do EU," dodává Zdeněk Rudolský.

ČR dosud neratifikovala ani Protokol číslo 12. k Evropské úmluvě o ochraně lidských práv, který usiluje o eliminování diskriminace. Evropský komisař pro lidská práva Álvaro Gil-Robles vyjádřil při své loňské návštěvě Prahy nad tímto stavem politování.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

13.5.2019

Alarmující stav justice v Polsku a Maďarsku je varováním i pro ČR, říká ředitel Amnesty

Projev ředitele Amnesty ČR Marka Martina na demonstraci Za nezávislou justici na Staroměstském náměstí v Praze.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

20.11.2018

Stanovisko Amnesty International Česká republika k dodržování lidských práv v Číně: situace příznivců hnutí Fa-lun-kung