EU plně nezastavila obchod s mučicími nástroji

Evropská unie je prvním regionem světa, který přijal pravidla regulující obchod s tzv. "mučicími nástroji". Nové nařízení EU z roku 2006 má však nedostatky a nedokáže zcela zastavit obchod s nástroji, které mohou být užity k mučení a popravování. Amnesty International (AI) v nové zprávě uvádí, jak toto nařízení není schopno společnostem zabránit v profitování na tomto nebezpečném obchodu.

Některé legislativní nedostatky umožňující prodej "mučicích nástrojů":

- Nařízení EU nezahrnuje veškeré typy nástrojů. Na seznamu zakázaných položek chybí např. obušky opatřené kovovými ostny nebo lana, která byla užívána jako oprátka v Indii, na Srí Lance a v Trinidadu a Tobagu.

- Doposud pouze 11 evropských států přijalo zákony implementující nařízení EU nebo postihy za jeho nedodržení. Dalších 10 zemí, včetně České republiky, zákony připravuje. ČR byla jedinou ze zemí, která výzkumníkům AI poskytla návrh tohoto zákona.

Představitelé ČR, Belgie a Francie uvedli, že tento zákon nebude platit dříve než na konci roku 2007. Podle vyjádření českých úřadů sice vývoz tohoto zboží spadá pod licenční řízení, do doby než vstoupí v platnost nový zákon, chybí možnost postihů za jeho nedodržování.

"Nařízení EU představuje vítaný krok, který by měly následovat i další světové regiony. Jeho účinnost však snižuje fakt, že nedokáže zcela zabránit vývozu těchto nástrojů z EU, třebaže jsou v mnoha zemích systematicky zneužívány armádou a policií," říká AI.

AI usiluje o účinnou kontrolu obchodu s obrannými a bezpečnostními prostředky, která sníží riziko jejich zneužití.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.