AI protestuje proti trestu smrti pro zdravotníky v Libyi

Amnesty International (AI) odsoudila rozhodnutí libyjského soudu, který dnes vynesl rozsudek smrti nad pěti zdravotními sestrami, které pocházejí z Bulharska, a nad palestinským lékařem. Podle soudu záměrně infikovali virem HIV stovky libyjských dětí, které navštívily nemocnici ve městě Benghází.

AI, která nesouhlasí s trestem smrti za žádných podmínek, je velmi znepokojena průběhem soudního procesu a domnívá se, že byl od samého počátku provázen zásadními nedostatky. Přiznání zdravotníků, která byla údajně získána za pomoci mučení, byla soudem uznána jako důkaz. Právníci obhajoby nemohli přizvat zahraniční odborníky. Mezinárodní experti v lékařských vědách přitom zpochybňují důkazy, které předložila libyjská strana.

„Odsuzujeme tyto rozsudky a vyzýváme libyjské úřady, aby okamžitě oznámily, že popravu nevykonají. Trest smrti je nevratný, krutý a nehumánní trest a v tomto případě byl vynesen po hrubě nespravedlivém procesu,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Pracovníci AI navštívili obviněné v únoru 2004. Uvězněné zdravotní sestry a lékař hovořili o tom, že byli k doznání nuceni mučením, které zahrnovalo také elektrické šoky a bití.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.