Počet poprav v Iráku vzrůstá – nejde jen o Saddáma

Amnesty International (AI) odsoudila popravy, ke kterým tento týden došlo v Iráku. Trest smrti byl vykonán na nevlastním bratru Saddáma Husajna a bývalém šéfovi irácké tajné služby Barzánu Tikrítím. Popraven oběšením byl také bývalý předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár.

AI považuje trest smrti za krutý a nehumánní čin, který je v rozporu s právem na život. Obyvatelé Iráku navíc ztrácí příležitost pohnat tyto muže k odpovědnosti také za další vážné zločiny, které byly spáchány v době vlády Saddáma Husajna.

Oba muži byli popraveni v pondělí 15. ledna 2007. K trestu smrti byli odsouzeni současně s bývalým prezidentem Saddámem Husajnem dne 5. listopadu 2006 v procesu, který měl řadu nedostatků. Rozsudek poté potvrdil odvolací soud.

„Saddám Husajn a jeho spolupracovníci by se měli zpovídat ze všech hrozivých zločinů proti lidským právům, ke kterým došlo za doby Husajnovy vlády. Mělo se tak však stát v rámci spravedlivého procesu, který by neskončil popravováním,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Soud s bývalým iráckým diktátorem a jeho spolupracovníky nesplňoval standardy pro spravedlivý proces. Nezávislost a nestrannost soudu narušovaly politické zásahy. Ty přiměly prvního předsedu soudu k rezignaci a blokovaly zvolení nového. Soud rovněž nedokázal přijmout dostatečná opatření k zajištění ochrany svědků a právníků obhajoby, z nichž tři byli zavražděni. Saddám Husajn měl navíc první rok svého věznění odepřen přístup k právníkovi. Stížnosti jeho právních zástupců, které se týkaly procesních záležitostí, nebyly adekvátně řešeny. Odvolací řízení pak bylo poznamenáno uspěchaností a nedokázalo napravit nedostatky, ke kterým došlo v průběhu soudu.

Od znovuzavedení trestu smrti v Iráku v srpnu 2004 došlo k výraznému nárůstu počtu vykonaných poprav. V roce 2006 bylo popraveno nejméně 65 osob, mnohé z nich neměly příležitost hájit se před spravedlivým soudem. AI se obává, že irácká společnost se vrací zpět do časů, kdy popravování nebylo ničím neobvyklým.

23.6.2018

Amnesty + augmentovaná realita = nový trend v záchraně vězňů! Poprvé na festivalu Metronome

Startuje online megaprojekt na záchranu vězňů.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

21.6.2018

Hate Free píše o Amnesty

20.6.2018

ČT o Maďarsku a zákonu "STOP SOROS"