Ekonomičtí migranti zasluhují důstojné životní podmínky

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 4.1.2007

Snaha zajistit lepší živobytí pro sebe a svou rodinu vede mnoho lidí k odchodu za hranice rodné země, kde pak hledají práci. Pokud neexistuje možnost žít a pracovat v cizí zemi v souladu se zákonem, zůstávají v zemi nelegálně. Na cestě za lepší budoucnosti každý rok tisíce z nich zahynou.

Po příjezdu do cizí země se mnozí migranti setkají se zneužíváním a necitlivým nakládáním. Bezcitní převaděči, zaměstnavatelé a lhostejné úřady patří mezi nejčastější pachatele příkoří.

Migranti, kteří žijí v zemi nelegálně, se obávají dovolávat zákonné ochrany. Často nemají přístup k dostatečné lékařské péči, jsou odsouzeni přežívat v otřesných a nedůstojných podmínkách.

Zvýšenému riziku zneužití jsou vystaveny ženy, které tvoří téměř polovinu migrantů. Cesta za radostnější budoucností pro ně často končí v nevěstinci nebo na ulici. V obdobně těžké situaci se nacházejí děti a mladiství.

V médiích i z úst politiků často slýcháme, že migranti přinášejí zločinnost, mají představovat ekonomickou zátěž nebo bezpečnostní hrozbu. Mlčí se však o tom, že ekonomika řady zemí je na migrantech přímo závislá. Lidé cestující za prací totiž často pracují v nevyhovujících podmínkách, vykonávají neatraktivní nebo dokonce nebezpečnou práci. A to s nízkými požadavky na mzdu a bez jakýchkoli dalších nároků.

Migrace za prací pohání ekonomiku
Práce migrantů, ať již za hranicemi své země pracují legálně či nelegálně, je zatím nedoceněná. Přitom pohání významnou část globální ekonomiky. Podobně jako přínosy pracovní migrace zůstávají mimo pozornost také lidská práva migrantů.

Postavení lidí migrujících za prací zlepší také boj proti neodůvodněnému strachu a odporu vůči lidem přicházejícím z cizích zemí, které přiživují zavádějící informace o nich.

AI vypracovala publikaci, která poskytuje přehled o tomto tématu. Přináší také konkrétní návrhy k ochraně práv migrantů, které jsou určené vládám. Mezi potřebné kroky patří mimo jiné ratifikace mezinárodních dokumentů, které chrání práva migrantů, a jejich a uplatňování.

Političtí vůdci ani veřejnost si doposud příliš neuvědomují, že lidé, kteří do jejich země přicestovali s cílem najít zde práci (tedy ekonomičtí migranti), zasluhují důstojné zacházení a slušné životní podmínky.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...