AI apeluje v případě běloruského vězně svědomí

Amnesty International (AI) vyzvala prezidenta Běloruska Alexandra Lukašenka, aby bezpodmínečně propustil vězněného představitele politické opozice Alexandra Kazulina. Ten byl v nespravedlivém procesu odsouzen k 5 a půl letům vězení. Vězněný politik stojí v čele sociálně demokratické strany v Bělorusku zvané Hramada. V minulosti také kandidoval na post prezidenta této země a byl rektorem běloruské státní univerzity.

AI považuje tohoto muže za vězně svědomí, jehož uvěznění porušuje práva na sdružování, shromažďování a svobodu projevu.

V dopise, který v kopii obdržel také generální prokurátor Běloruska, AI uvádí, že Kazulin je zadržován protiprávně po nespravedlivém soudním procesu. AI se domnívá, že obvinění vznesená proti tomuto muži mají za cíl zabránit jeho působení v politickém životě.

Kazulin byl obviněn z „výtržnictví“ a z „organizování skupinových aktivit, které narušují veřejný pořádek nebo z aktivní účasti na podobných aktivitách“. Státní zástupce požadoval trest ve výši 6 let vězení. Soud vynesl rozsudek 13. července 2006.

AI monitorovala jednání běloruských úřadů v průběhu loňských prezidentských voleb. Členové volebního týmu Hramady čelili zastrašování a bylo jim bráněno v svobodné účasti na volbách. Při několika příležitostech byli zadrženi a biti, bezpečnostní složky zabavily vybavení kanceláře. Podobně také příbuzní Kazulina pocítili problémy s úřady.

AI také požaduje, aby vláda provedla plné vyšetřování informací, že Kazulin se v průběhu věznění údajně setkal s násilným zacházením.

Běloruská vláda nerespektuje práva svých občanů, kteří tak nemohou beze strachu z perzekuce využívat své občanské svobody. Bělorusko porušuje tak povinnosti dané mezinárodním právem, především články 19, 21 22 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. V důsledku toho je znemožněna svobodná činnost politické opozice a občanského sektoru v této zemi.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

9.8.2018

Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

14.5.2018

Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.